Wetenschap - 18 januari 2001

Het is echt scouting dat mensen snel opgenomen worden in de groep

Wouter Rozendaal, derdejaars student Landinrichtingswetenschappen

Wouter Rozendaal, student landinrichting, is helemaal weg van scouting. Elk weekend reist hij van Wageningen naar zijn geboortedorp Vasse, om leiding te geven aan zijn groep scouts. Maar daar blijft het niet bij: ook in Wageningen is hij actief bij de 'stam' van Scouting de Wiltgraef.

Zij kamerdeur spreekt boekdelen: 'I love Scouting' staat er met grote letters op geplakt. Aan de andere kant van de deur staat de Franse lelie, het internationale symbool van scouting. De muren van zijn kamer zijn versierd met foto's van zomerkampen en posters die uitnodigen om bij scouting te komen, 'mits je niet bang bent in het donker'. Rozendaal is een echte fanaticus.

"Toch ben ik niet iemand die vanaf de Bevers, de jongste speltak van scouting, is doorgegroeid," vertelt Rozendaal. "Toen ik elf was betreurde ik het dat er geen scoutinggroep in de buurt was. Toen er uiteindelijk initiatieven werden genomen om er een op te richten, was ik er vanaf het eerste uur bij. Ik heb zelfs het uitkiezen van de kleuren van onze das meegemaakt. Ze vroegen mij toen om leider te worden bij de speltak, de Esta's. Nu zijn we gegroeid van honderd naar honderdzeventig leden, en draai ik de Explorers, jongeren van vijftien tot negentien jaar."

Rozendaal vindt iets bij scouting wat hij nergens anders vindt. "De sfeer is echt apart. Vaak deel je dezelfde interesses. De groep bij mijn ouders thuis is echt een heel hechte vriendengroep geworden. De leden van de stam hier in Wageningen ken ik minder goed, omdat ze maar twee keer per maand bij elkaar komen. Al is het wel altijd gezellig. Het is echt scouting dat mensen snel in de groep worden opgenomen. Het gebeurt slechts zelden dat iemand erbuiten valt."

Als leider bij de Explorers doet Rozendaal aan sjorren, hiken en allerlei andere buiten- en binnenactiviteiten. Het vergt heel wat sociale vaardigheid en inzetbaarheid. "Je leert omgaan met kinderen en jongeren. Meestal gaat het heel goed, vooral ook omdat mijn groep onderling veel praat. Soms moet ik echter wel eens laten zien dat ik de leider ben. Toen ik de jongere groepen deed, vond ik het erg leuk dat je ze echt alles wijs kan maken. In sprookjes bijvoorbeeld kunnen ze helemaal opgaan. Door het kleine leeftijdsverschil met de Explorers staat deze groep echter dichter bij me en voel ik ze beter aan."

De elf jongeren, zowel jongens als meisjes, vullen in principe zelf hun programma's in. Alleen als het nodig is, gaat Rozendaal met hen om de tafel zitten. "Het is een echte gezelligheidsgroep, terwijl de leiders soms vooral kicken op technieken. Maar we vinden een middenweg. Zo organiseerden we dit jaar een bierproefavond en een greppeltocht, een dropping waarbij de leiding in een auto achter ze aan moet jagen. Worden ze ergens gevonden, dan laden we ze weer in om ze een eind verder opnieuw te droppen. Een van de hoogtepunten was de keer toen we in het zwembad een duikcursus hadden." Bij een activiteit als deze laatste kunnen de kosten nogal oplopen. De scoutinggroep probeert daarom geld binnen te krijgen met diverse acties, zoals het inzamelen van lege inktcartridges bij supermarkten en allerlei bureaus. "Dat schiet financieel aardig op. Het zijn ook leuke acties om te doen. En we ontsnappen aan het rondzeulen met ansichtkaarten en lottokaartjes."

Hoewel zijn thuisgroep hem na aan het hart ligt, kan Rozendaal ook erg genieten van de bijeenkomsten met de stam 'Iggdrasil' van Scoutinggroep de Wiltgraef in Wageningen. Met hen doet Rozendaal hetzelfde soort dingen als bij zijn groep thuis. De sfeer is echter ietsje anders. " Iggdrasil is de boom der wijsheid. In ons lokaal staat een boomstronk, waaraan elk lid een blad heeft met zijn naam. Op de wortels staan de namen van de plaatsen waar de stamleden oorspronkelijk vandaan komen. Bijna iedereen is namelijk student of pas afgestudeerd. Dat is met name te zien aan onze stam-nieuwsbrief 'Vanuit de Wortelgangen' genaamd. Naast grappige uitspraken en dergelijke worden hier regelmatig stageverhalen in gepubliceerd."

Marc Zitzen

Foto Guy Ackermans

Wouter Rozendaal: "Scouting is een hobby waarbij je veel van huis bent. Soms duur, maar ik krijg alles dubbel en dwars terug."