Wetenschap - 1 januari 1970

Het goede van appels zit niet in sap

Het goede van appels zit niet in sap

Het goede van appels zit niet in sap


Hoewel appels een belangrijke bron van beschermende stoffen zijn, vind je
maar een fractie van die stoffen terug in appelsap. Dat ontdekten
onderzoekers van ATO en de leerstoelgroep Productontwerpen en
kwaliteitskunde.
Sap dat uit appels was geperst bezat nog maar tien procent van de
beschermende werking van antioxidanten van intacte appels. Sap dat was
verkregen door appels met enzymen te behandelen scoorde nog slechter.
Daarin was nog drie procent van de beschermende werking te vinden.
De oorzaak van de verminderde voedingswaarde is het verdwijnen van stoffen
als catechines en chlorogeenzuur uit het sap, ontdekten de Wageningers. Van
de catechines in appels komt slechts drie procent in het sap terecht. Bij
chlorogeenzuur is dat vijftig procent. Het gros van die stoffen bleek in de
appelpulp te zitten die bij de productie van appelsap vrijkomt. |
W.K.

Re:ageer