Nieuws - 17 januari 2002

Het genetisch geweten in de boodschappenkar

Het genetisch geweten in de boodschappenkar

Met het rapport van de commissie Terlouw over eten en genen kun je alle kanten op. Dat deden de koppenmakers van de dagbladen dan ook. 'Terlouw: verbod op teelt van gengewas' zegt de Volkskrant ferm. De Telegraaf heeft een bangere insteek: 'Industrie vreest verbod op productie gengewas'. Trouw en het Financieel Dagblad zoeken de nuance met respectievelijk 'Argwaan bij biotech-voedsel' en 'Biotech onder voorwaarden in voedsel'. Algemeen Dagblad en NRC-Handelsblad zijn tegenpolen van de Volkskrant: 'Bevolking accepteert gentech' en 'Nederlanders achter biotech in voedsel'.

De publieke opinie is verre van eenduidig. Vandaar ook dat het verslag van het maatschappelijk debat - voor zover er een maatschappelijk debat was - voor elk wat wils oplevert. Graai in de grabbelton en haal daaruit uw eigen mening, uw eigen hoop, uw eigen vrees.

Of uw eigen onverschilligheid. De consument moet kunnen kiezen, zegt men: wel of geen gentech. Maar ik weet niet of ik wel wil kiezen. Ik zie me al in de supermarkt de etiketten bestuderen: 'gegarandeerd gentechvrij', 'bevat maximaal tien procent genetisch gemodificeerde ingredi?nten', 'kan sporen van genetisch gemodificeerde soja bevatten'. Boodschappen doen wordt zo vermoeiend als je er elke keer een gewetenszaak van moet maken. | M.Hg