Nieuws - 19 september 2002

Het gen voor kiemrust kan niet meer ontsnappen

Het gen voor kiemrust kan niet meer ontsnappen

Honderdzestig kruisingen tussen twee verschillende ondersoorten van de Zandraket of Arabidopsis maakte ing. Leonie Bentsink. Door hun erfelijke eigenschappen in kaart te brengen en die kennis te bewerken met statistische programma's wist ze vrij precies te achterhalen waar het gen voor kiemrust zich bevindt.

"Eerst hadden we een gebied op het oog waar zo'n zeshonderd verschillende genen liggen", zegt de promovendus. "Maar toen we klaar waren was dat ingekrompen tot een gebied waar in totaal 22 verschillende genen liggen. Welk gen het is weet ik niet. Maar daar kom ik nog wel achter. Na m'n promotie kan ik post-doc aan dit project verder werken. Het enige wat ik erover weet is dat het een uniek gen moet zijn. Bij de 22 genen zit tenminste helemaal niets waarvan je zou zeggen: kijk, dit is hem." Uiteindelijk wil Bentsink het gen kloneren, zodat biotechnologen het bijvoorbeeld kunnen inbouwen in andere gewassen.

Kiemrust is de eigenschap dat zaad van een plant niet meteen na vorming kan ontkiemen. "Zo kan de plant voorkomen dat hij ontkiemt in de nazomer in plaats van de na de winter", zegt Bentsink. "Dat is cruciaal voor de overleving." Kiemrust wordt bepaald door meerdere genen. "Als we het gen hebben gevonden, hebben we nog steeds niet 'de' sleutel in handen die de kiemrust honderd procent bepaalt. Maar we hebben dan wel een hele belangrijke factor blootgelegd." | W.K.

Leonie Bentsink promoveert op 25 september bij prof. Maarten Koorneef, persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Erfelijkheidsleer.