Organisatie - 1 januari 1970

Het geheim van de Bicky burger

Elke donderdag gaan er zo'n tachtig tot honderd over de toonbank van de kantine van het Biotechnion. De Bicky burger is ongekend populair in het kloppend hart van Food Valley. ‘Het geheim zit in de saus.’

‘Veel partyschijfjes vandaag', zegt Tomas Kuijpers terwijl hij de schijfjes augurk op zijn hamburger telt. De tweedejaars Levensmiddelentechnologie is een echte liefhebber van de Bicky burger, een
forse hamburger met krokant gebakken ui, saus en een beetje augurk, gevat in een bolletje met sesamzaad. ‘In België kun je hem bij iedere snackbar in vijf varianten krijgen’, weet hij te vertellen. ‘Vooral de sausen zijn erg goed. Er zitten maar liefst drie soorten op.’ ‘En er zit gelukkig niet van die slappe sla bij’, vult een studiegenoot aan.
Op het terras achter het gebouw zitten vijf mannen aan een picknicktafel. Ze zijn van de afdeling ICT van het Facilitair bedrijf. Op een na hebben ze op het dienblad voor zich het karakteristieke groene doosje met de Bicky burger staan. ‘Donderdag is Bicky dag’, legt een van hen uit. ‘En vrijdag eten we op centraal DLO ons visje. We proberen een beetje gevarieerd te eten.’
Het zijn voornamelijk mannen die zich op de grote burger storten. ‘Eigenlijk is het teveel vlees voor een meisje’, verklaart de Chinese Si Yu Zhao lachend. 'Maar vandaag had ik had echt honger.' En ze klapt het lege groene doosje dicht.
Achter het fornuis bakt Rita Hendriksen ondertussen met een rood hoofd de laatste burgers. Al om half twaalf, ruim voor de lunchpauze, begint ze met bakken. ‘Anders kan ik er niet tegen op, zo hard gaat het.’ Vandaag heeft ze er drie dozen doorheen gedraaid, bijna tachtig burgers en evenzoveel broodjes die ook even op de bakplaat gaan. ‘Het is een bewerkelijke burger’, verzucht ze. ‘Voor ons is het niet zo fijn. Maar hij loopt wel goed.’ / JH

Re:ageer