Nieuws - 29 september 2011

Het geheim van Herenstraat 14, deel 1.

Wat hebben Classy Wednesday, het White Trash Feest en slaapfeestjes bij de Rijn met elkaar gemeen? Ze komen uit de koker van Herenstraat 14. Het studentenhuis in hartje Wageningen heeft langzamerhand een legendarische status, ook dankzij zijn onnavolgbare Facebook presence (1043 vrienden). Resource gaat de komende tijd op zoek naar het geheim van het Herenstraatsucces. Deel een: de kennismaking.

24-Herenstraat-14-BdG-9410.jpg
Een enorm herenhuis midden in het centrum van Wageningen, een reus van een vent met een vriendelijke glimlach doet open. JJ (zeg: djee djee) geeft een rondleiding door lange gangen, kronkelende trappen, keukens en badkamers. En het ziet er nog schoon uit ook.  'Idealis is de beheerder, dus alles doet het', vertelt JJ. Beneden bij de fietsenkelder licht zijn gezicht op. 'Hier gebeurt het. Bij grote feesten halen we dit leeg, daar komt de dj, we plakken de lampen af.' Er hangen nog restjes cellofaanpapier van het vorige huisfeest.
Door naar de achterplaats, het decor voor talloze bbq's waar de hele buurt welkom is. 'We wonen met dertien mensen van over de hele wereld samen', vertelt Mohamed. De band met de buren is supergoed. Dat komt vooral door Mohamed, die met iedereen binnen no-time een diepgaand gesprek kan voeren. 'Als mensen uit de buurt klagen over geluidsoverlast, dan komt onze buurvrouw voor ons op', vertelt Mohamed enthousiast. 'Ik hoor er niks van', zegt ze dan.
Druk studentje
HS14 was niet altijd een spannend huis. 'Toen ik hier vier jaar geleden kwam wonen, werd ik bijna niet toegelaten omdat ik te jong was', vertelt JJ. 'Er woonden toen vooral werkende mensen, en ze hadden geen zin in een druk studentje.' Mohamed kwam net een paar maanden eerder. Langzamerhand is het roer om gegaan, want 'als je van feesten houdt, dan kies je ook feestende mensen uit voor het hospiteren.' De oproep voor een nieuwe huisgenoot liegt er dan ook niet om: 'Age, work or type of study does not matter as long as you have at least a few of the following personality traits: Hilarious - Outgoing - Open Minded - Experimental - Energetic - Curious - Passionate - Competitive - Extravagant.'
Iets meer dan een jaar geleden hebben ze hun Facebook aangemaakt. JJ: 'Ik ben gewoon mensen gaan uitnodigen die iets met de universiteit te maken hadden, dan gaat het snel in het kleine Wageningen.' De gevolgen werden duidelijk in november toen hun White Trash Party uit zijn voegen dreigde te barsten door de toeloop van Face¬≠bookvrienden.  'Het was hier zo vol dat ik bijna bang was dat   het huis in zou storten', vertelt JJ. 'We moesten mensen echt weigeren  bij de deur.' De daaropvolgende feestjes werden exclusiever. Op St. Patrick's Day en op de Sports¬≠party waren alleen nog de 200 meest intieme facebookvrienden te vinden.  
The quarterback gets the pussy
JJ heeft een abonnement op de National Football League. Elke zondagavond komt een handjevol mensen een American Football wedstrijd kijken. Met zijn twee vaste bezoekers Pieter en Hylke legt JJ de regels uit aan de rest. 'Kijk, dat is de quarterback, die krijgt alle pussy.' Bij elke mannenreclame, om de vijf minuten is er wel een onderbreking, glimlachen of grommen de mannen goedkeurend.  De drie hebben samen rondgereisd door de VS, en in New Orleans werden ze gegrepen door het football- virus, toen de Saints de Superbowl wonnen. Als ze dit jaar weer hoog eindigen, wordt het een groot feest...