Student - 9 september 2009

Het einde van Borney’s bar?

Wie wil genieten van de internationale atmosfeer en een goedkoop biertje in Borney’s bar, komt voor een dichte deur te staan. Eind augustus sloot Idealis de ontmoetingsplek in de Wageningse studentensterflat de Bornsesteeg plotseling.

Midden in de Wageningse introductie, op woensdag 26 augustus, merkten vrijwilligers van Borney's bar dat de sloten waren vervangen. ‘We waren ontdaan en teleurgesteld', zegt Yvan-Marcos Lopez, voorzitter van het bestuur van Borney's. De avond ervoor was de bar nog open. Studentehuisvester Idealis had bovendien geen bericht gestuurd, dus het kwam als een grote verrassing.
Niet fair
Onder de vrijwilligers heerst er verslagenheid. ‘De sluiting kwam midden in de introductie, zonder dat we de kans hadden om onze spullen weg te halen of mensen in te lichten. Ik snap wel dat Idealis andere plannen heeft, maar dit is niet fair', zegt Kate Acpal, barvrouw in Borney's.
Vergunningen
Het bestuur van Borney's probeert de bar weer open te krijgen en heeft contact opgenomen met de universiteit en de Wageningse Studenten Organisatie WSO. De belangrijkste reden voor de sluiting is volgens Jan Harkema van Idealis dat de flatkroeg niet over de juiste papieren beschikt die volgens de horecawetgeving nodig zijn. ‘Als eigenaar is Idealis aansprakelijk voor de gemeente en de politie. Er zijn een paar gesprekken geweest met het bestuur en we hebben een brief gestuurd', aldus Harkema.
Klachten
Een brief was er inderdaad, geven de vrijwilligers toe, maar dat was maanden geleden. Daarin stond dat de bar vanaf januari 2010 zou worden gesloten. Idealis zou ook klachten over geluidoverlast hebben gekregen. De vrijwilligers vragen zich af of die klachten terecht zijn. ‘Wij hebben nooit klachten gehad. We hebben het de bewoners op de eerste drie verdiepingen gevraagd, maar niemand zei last te hebben', vertelt voorzitter Lopez.
Toekomst
In de toekomst wil Idealis de ruimte wel weer benutten als ontmoetingsruimte voor bewoners van de Bornsesteeg, benadrukt Harkema. ‘We willen de internationale studenten betrekken bij de verdere plannen.'