Nieuws - 9 december 2009

Het einde der tijden

Een goed einde-der-tijden-verhaal bevat een beetje wetenschap, is lekker vaag en speelt in de redelijk nabije toekomst. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans kwam naar Studium Generale in Wageningen en verblijdde op 8 december studenten met zijn visie op de Apocalyps.

exitmundi.jpg
Top zes doemscenario's
1. Onzin: Einde van de Maya-kalender
De Maya's hadden vier kalenders. Een keer in de 25 duizend jaar komen die samen, op 21 december 2012. Dan is de tijd 'op'. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt het pas in 2220 te zijn dat de vier kalenders samenkomen.
2. In behandeling: Klimaatverandering
Voorspellingen lopen sterk uiteen over de stijging van de zeespiegel. Maar er is al 10 jaar geen extra opwarming meer. Petr Chylek concludeerde in 2008 dat hij in eerder onderzoek de invloed van CO2 drie keer te hoog had ingeschat. Bovendien, als we kijken naar de geschiedenis van de aarde dan is het klimaat altijd aan het veranderen.
3. Zeker, maar zeldzaam: Meteorieten
Meteorieten van 400-500 kilometer doorsnede slaan in op de aarde. Ze veroorzaken tsunamis van tientallen kilometers hoog, puin wordt rondgeslingerd. De inslag veroorzaakt licht dat feller is dan de zon. Het is een sterilisatie-oefening waarbij bijna alle soorten uitsterven.
Het idee leeft dat de NASA ons wel zal redden door de meteoriet op te blazen. Helaas zijn ze meestal niet te detecteren. Bovendien is de baanonzekerheid is te groot om dure acties te ondernemen.
4. Denkbaar: De man sterft uit
Mannen hebben een X en een Y chromosoom. De X is groot en gezond, en de Y wordt wel eens het lulletje onder de chromosomen genoemd, klein en kwetsbaar. De Y zou het wel eens kunnen begeven, waardoor er geen mannen meer geboren worden.
5. Zeker: Supervulkaan
Een ondergrondse magmaballon komt naar de oppervlakte en barst op verschillende plekken uit. Miljoenen jaren lang. Er komt een vulkaanregen met cementmortel. Iedereen stikt in beton. Zonlicht kan de aarde niet meer bereiken, er volgt een ijstijd.
In Amerikaanse Nationaal Park Yellowstone ligt de mond van zon supervulkaan, die 680 duizend jaar geleden is uitgebarsten. Het aardoppervlak stijgt daar de laatste jaren met zeven centimeter per jaar. Maar dat meten we nog niet zo lang. Dus misschien houden we het nog een paar miljoen jaar uit.
6. Speculatief: Robots en computers
Computers en robots worden sneller en slimmer en raken steeds meer 'embedded' in ons lijf. Maar al het technische is te hacken. We zouden dan bestuurd kunnen worden vanuit één mainframe computer. Of computers krijgen zelf een rudimentair geheugen. Computers take us over
Keulemans is zelf het meest bang voor de robot. Maar plaatst de gevaren in perspectief: 99,9% van alle soorten die ooit heeft geleefd is uitgestorven. Bovendien bestaat de mens bestaat nog maar heel kort en tobben we teveel. Waar meer religie is, is ook meer angst voor het einde der tijden. Iedere cultuur kiest zijn eigen apocalyps, ook wij. Is wetenschap dan onze religie? Volgens Keulemans wel. Wetenschappers zijn de nieuwe priesters.