Student - 15 januari 2015

Het echte werk

‘Een huis als een antiekgalerij’

Wie? Elizabeth Lara, MSc Leisure, Tourism and Environment
Wat? Vier maanden stage bij Museum van Loon
Waar? Amsterdam

‘Veel studenten willen zo ver weg mogelijk voor hun stage. Maar ik kom zelf uit Californië, en ik wilde niet meteen weer naar een ander land. Via Facebook ontdekte ik de Amsterdamse Open Tuinen Dagen, waarbij privétuinen een weekend lang worden opengesteld aan het publiek. Dat model maakte me nieuwsgierig. Ik hou van tuinen en in de stad hebben ze een belangrijke functie. Ze reguleren het klimaat, bieden leefruimte voor vogels en insecten en ontspanning voor de overprikkelde stedeling. Al in de Gouden Eeuw was daar oog voor. Toen werd wettelijk vastgelegd dat bepaalde ruimtes tussen de grachtenpanden niet bebouwd of ontwikkeld mogen worden. Dankzij deze wet zien we op luchtfoto’s van de Amsterdamse binnenstad nog steeds aaneengesloten groene stroken, de zogenaamde keurblokken.

De open tuinen dagen worden georganiseerd door Museum van Loon. Er had zich nog nooit iemand gemeld voor een stage over dit evenement maar de organisator was enthousiast. Hij vertelde dat er geen systematisch overzicht bestaat van de historische ontwikkeling van de open tuinen dagen. Zo bleek er onverhoopt een klusje voor mij weggelegd.

Naast literatuuronderzoek moest ik interviews houden bij eigenaren van tuinen. Zo had ik ook de eer de oude dame te spreken die was begonnen met het concept. Ze had een huis als een antiekgalerij, vol oude schilderijen, een fazant en konijn aan de muur en een koetshuis in de tuin.

Het was mijn eerste ervaring in een professionele werkomgeving. Ik verwonderde me over de kleine dingen die daarbij horen. Zoals lunchen aan een grote tafel met allerlei broodbeleg dat over en weer wordt doorgegeven.’