Wetenschap - 1 januari 1970

Het den zondag overhouden van rozen

Het den zondag overhouden van rozen

Het den zondag overhouden van rozen

Onderzoek kan nog zo modern lijken, toch is er vaak weinig nieuws onder de zon. Ketendenken, voldoen aan de wensen van de kritische consument, is nu helemaal de trend. En die consument wil verse bloemen, die nog een aardig tijdje goed blijven. In 1928 kreeg de proeftuin in Aalsmeer een ijskast, gekoeld met ijsstaven van 25 kilo, voor het den zondag overhouden van rozen. Dat was het begin van bewaaronderzoek

Een andere techniek die de laatste jaren veel wordt toegepast: CO2 toedienen om de productie verhogen. Dit gebeurde in Aalsmeer al in 1926 bij winterviolieren, weliswaar zonder resultaat. In hetzelfde jaar probeerde Naaldwijk het met spinazie, bloemkool, tomaat en druif. Het werkte wel, maar was toen nog te duur. Ook nu doet het PBG nog onderzoek naar CO2-toediening

Een ontwikkeling die echt nieuw is, is de teelt zonder grond en zonder steenwol of ander substraat. Op het eerste gezicht is er weinig vreemds te zien aan: tafels zijn overdekt met rubber of folie en uit manchetten komen de stengels en bladeren van planten te voorschijn. Als je de rubber flappen onder de tafels echter opzij slaat, zie je dat de wortels los in de lucht hangen. Deze worden een paar maal per uur besproeid met water en voedingsstoffen

Ook nieuw is het werken met verhijsbare goten om tomatenplanten automatisch te laten zakken tot de gewenste hoogte. Dit is goed voor de arbeidsomstandigheden en maakt bovendien het oogsten met een plukrobot mogelijk. Tegelijk streven de onderzoekers ernaar de tomatenplant jong te houden, om het hele jaar door van dezelfde plant te kunnen oogsten

Onderzoek naar nieuwe teelttechnieken, gewassen, de bruikbaarheid van rassen en naar kwaliteit en houdbaarheid is altijd actueel geweest. Dat geldt ook voor het oplossen van plotselinge calamiteiten. Soms hebben gewassen ineens last van een onbekende afwijking, zoals dikke wortels bij komkommer of suikerrot in Gerbera. Dan is het aan het praktijkonderzoek snel te achterhalen wat er aan de hand is en wat je ertegen kunt doen

Vincent van de Meij, Visteelt en visserij

Re:ageer