Wetenschap - 12 september 2002

,,Het college van bestuur redt zich wel'

Marije Struijk (22) nieuwe voorzitter studentenraad

"Het college van bestuur redt zich wel"

De studentenraad heeft sinds begin deze maand een nieuwe voorzitter, Marije Struijk. Als voorzitter staat ze boven de partijen, maar haar loyaliteit ligt bij de studentenraad. "Het college van bestuur redt zich wel, die hebben een heel bestuurscentrum om dingen voor zich uit te laten zoeken".

Struijk zat zelf vorig jaar voor de Christen Studenten Fractie (CSF) in de raad. "De commissievergaderingen zijn heel informeel. Argumenten en standpunten worden hier makkelijk naar voren gebracht. Door het offici?le karakter van de raadsvergaderingen ontbreekt het wel eens aan inhoudelijke argumenten. Daar wil ik komend jaar wat aan doen", aldus de kersverse voorzitter. Volgens haar legt het college ook niet altijd even duidelijk uit waarom het iets wil. "Als het college een goede reden heeft om iets te willen en ze dat uitlegt, dan kan het misschien meer begrip kweken voor zijn standpunt".

Het voorzitterschap is een baan voor 18 uur per week. Struijk blijft daarnaast Huishoud- en Consumentenwetenschappen studeren. "Voor mij is dit voorzitterschap een logisch vervolg op mijn jaar in de studentenraad. Ik weet wat er speelt, ik ken de weg. Daardoor kan ik leden van de raad ook op weg helpen en tips geven hoe iets aan te pakken".

Op de agenda voor komend jaar staan het vierjarenplan voor de universiteit, het al dan niet opzetten van een brede Bachelors-opleiding en de nieuwe regeling voor financi?le ondersteuning van studenten (FOS), beter bekend als bestuursbeurzen. Een ander punt van aandacht is de inspraak van internationale studenten. "Iedereen heeft er idee?n over maar het kost tijd. De inspraak moet er komen, maar hoe, dat weet ik ook niet. Duidelijk is wel dat dat binnen bestaande structuren moet", aldus Struijk. | Y.d.H.