Nieuws - 19 april 2012

Het New York van China

Wie? Bas Boterman, eerstejaars Urban Environmental Management
Wat? Inventariseren welke mogelijkheden er zijn voor Nederlandse bedrijven in de Chinese bio-economie
Waar? Op het Nederlands consulaat in Shanghai

28-HEW0617-Bas-Boterman.jpg
Deze stage kwam me eigenlijk niet goed uit, maar toen ik het aanbod zag wilde ik absoluut gaan. Ik had al wat buitenlandervaring (twee maanden Mongolië), en daar werd specifiek naar gevraagd. Ik reisde mee met mijn begeleider, dus bij aankomst in Shanghai was mijn bedje al bijna letterlijk gespreid. Mijn begeleider is diplomaat, en ik kon meteen mee met een afspraak. We gingen daarna ook het nachtleven in, maar met een verse jetlag was dat toch niet zo handig.
Mijn werkdagen speelden zich vooral af op het Nederlandse consulaat in Shanghai. Samen met een andere Nederlandse student in Beijing organiseerden we een expert meeting. Het Rathenau Instituut, dat mijn stage had aangeboden, wilde weten wat de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven waren in de Chinese bio-economie. Hiervoor zouden we wetenschappers, beleidsmakers en het bedrijfsleven bij elkaar brengen. Het organiseren van de expert meeting was soms lastig, maar toen we een belangrijke naam van de Chinese overheid binnenhaalden, kwam het helemaal goed. Toen wilde iedereen er wel bij zijn.
Werken bij het consulaat heeft zo z'n voordelen, er gaan heel wat deuren voor je open. Ik hield me vooral bezig met interviews, de expert ­meeting en het bezoeken van conferenties. Daarvoor moest ik soms door het hele land reizen. Ik woonde samen met een Amerikaanse jongen en een Chinees meisje in een appartementencomplex. Shanghai is een heel moderne stad, en het uitgaansleven is fantastisch! Het is echt het ‘New York van China'.
Ik ben echt heel blij dat ik deze stage heb gedaan. Je hoort in de media veel negatieve berichten over China en de dictatuur, maar eigenlijk zijn de Chinezen heel open. Het verandert op zijn eigen manier naar een democratische cultuur. Daar komt bij dat er wel tien verschillende soorten China zijn. Het zuiden is weer totaal niet te vergelijken met een stad als Shanghai.'