Wetenschap - 29 november 2001

Het Debat: Stelen groeiend probleem van Wageningen UR

'Beamers worden gewoon van het plafond afgeschroefd en meegenomen'

Steeds vaker verdwijnen er computers, beamers en andere materialen uit de gebouwen van Wageningen UR. Vorige week nog werden er bij de vakgroep moleculaire biologie drie I-macs gestolen. De - nu nog - openbare universiteitsgebouwen zijn dan ook toegankelijk voor iedereen. Hoe kun je voorkomen dat er goederen worden meegenomen?

Een anonieme conci?rge van de Wageningen Universiteit: "Natuurlijk heb ik van al die inbraken gehoord. De daders komen overdag en hebben een weekendtas bij zich. Na vijf minuten zijn ze weg. Gelukkig zijn we jarenlang inbraakvrij geweest, maar twee weken geleden hebben ze een raampje opengezet en een paar computers meegenomen. Vanaf een kamer waar geen alarm zat, zijn ze naar binnen gekomen.

Er wordt het meest ingebroken in de grote gebouwen waar veel mensen komen. Het Biotechnion en de Leeuwenborch bijvoorbeeld. Je kunt die mensen moeilijk buiten je gebouw houden, want bijna elke student heeft een rugtas of iets dergelijks bij zich.

Een eventuele oplossing hiervoor is het pasjessysteem. Toch werkt dat in de praktijk niet, want de doorstroming gaat te langzaam. De studenten zouden dan al een uur voor hun collegetijd aanwezig moeten zijn. Je zou wel een toegangspoortje kunnen maken."

Gedupeerde postdoc dr Ronald Osinga, sectie Proceskunde: "Ik heb mijn laptop meestal aanstaan. Op 31 oktober hadden we een borrel een paar kamers verderop. Het was na zessen en het ding stond nog aan. Toen is hij meegenomen.

Het is allemaal heel erg vervelend, maar het had erger gekund. Wat er weg is, is herstelbaar. Er zijn geen belangrijke gegevens verloren gegaan, want de belangrijke documenten had ik ook wel op andere computers staan. De gestolen computer met toebehoren was bij aanschaf zevenduizend gulden waard. De toebehoren zijn er nog, dus de schade bedraagt iets van zesduizend gulden.

De oplossing is, dat in ieder geval de kamers op slot gaan, als er niemand is. Dat geldt dan ook tijdens de lunch. Op mijn kamer zit wel een slot hoor, maar eigenlijk heeft niemand de sleutel. Nu kan iedereen voor zessen het gebouw in lopen. In de praktijk blijkt, dat mensen tot zeven, zelfs acht uur het gebouw nog uit kunnen."

Dr Jan den Ouden, docent Bosteelt en bosecologie, werkt in het gebouw van Alterra: "Het feit is gewoon dat er gestolen wordt. Je gaat even koffie halen en je komt terug en je laptop is weg. Bij wijze van spreken dan. Ik wil maar zeggen, dat het in een vloek en een zucht gebeurt.

Een oplossing is om alles op slot te doen, maar dat druist in tegen de aard van de universiteit. Een universiteit moet een openbaar gebouw zijn. Als je deuren op slot doet, is het geen openbaar toegankelijke ruimte meer. De deuren staan nu gewoon open, maar met het systeem van een pasje moeten ze dicht.

De studenten die hier wat te zoeken hebben, krijgen dan een pasje. Een student biologie bijvoorbeeld moet dan via de balie naar binnen, die kan hier niet zomaar binnenlopen. De enige oplossing zou zijn, dat er geen spullen meegenomen k?nnen worden. Leg het waardevolle materiaal aan de ketting."

Gerrit van Scherrenburg, security manager van Wageningen Universiteit: "Het stelen wordt hoe langer hoe professioneler. Het zijn andere mensen dan degenen die tien jaar geleden wel eens spullen meenamen. Beamers worden gewoon van het plafond afgeschroefd en meegenomen. Gewoon bij elkaar op de schouder staan en men sloopt het ding van het plafond. Ze weten precies wat ze doen. Er wordt dus planmatig gestolen.

Dit soort dingen gebeuren tijdens de daluren. Aan het begin van de dag, tijdens de middagpauzes en aan het eind van de dag. Je kunt hier door grote delen van het gebouw lopen. Vervolgens kan iedereen shoppen, winkelen. Na drie dagen komen ze terug en halen de goederen op.

Moeten leslokalen buiten onderwijsuren dus wel geopend zijn? Ik vind van niet. Onze gebouwen zijn niet openbaar, wel toegankelijk. Je moet er zelf voor waken dat er goederen worden meegenomen. Belangrijk is om de spullen altijd te registreren. Op elke computer staat ook een registratienummer."

Hans van der Beek, gebouwbeheerder van Alterra: "Met zeer grote regelmaat worden er spullen meegenomen. Het gaat dan echt om grote hoeveelheden. Dertig computers, zes laptops en een aantal beamers. Het aantal gestolen portemonnees houd ik niet eens meer bij.

Een keer heb ik een nieuw aangeleverde bestelling computers moeten missen - gestolen. Ze werden zodanig gedemonteerd dat alleen de Pentium-processors eruit zijn gehaald. Die mensen wisten dus waar ze mee bezig waren, want de belangrijke dingen hebben ze meegenomen.

De oorzaak van het stelen zit deels in de combinatie van een heleboel disciplines in een gebouw. Vier jaar geleden zijn we overgegaan naar het gebouw van Alterra. In het begin had iedereen een pasje en waren ook alle deuren dicht. Nu hebben er een heleboel mensen toegang tot de gebouwen, niet alleen studenten en andere medewerkers, maar er komen hier ook veel bezoekers over de vloer. We houden niet iedereen aan die met een pakketje onder de arm het gebouw uitloopt.

Ik zie wel oplossingen, maar soms weet ik het niet meer. Dit gebouw is een van de weinige ruimtes in Wageningen die tussen zeven en tien uur 's avonds nog open is. Ze moeten gewoon om zes uur sluiten, net als de andere gebouwen. Verder moeten we weten wie in het gebouw aanwezig is. Een gast kan worden opgehaald bij de receptie en moet herkenbaar zijn door het dragen van een badge."

Monnique Haak

STREAMERS

'We houden niet iedereen aan die met een pakketje onder de arm het gebouw uitloopt'

'We hadden een borrel een paar kamers verderop - toen is mijn laptop meegenomen'