Nieuws - 20 juni 2002

Het Debat: Hoe brengen we de Chinese studenten onder dak?

Het Debat: Hoe brengen we de Chinese studenten onder dak?

Chinese: 'Er zijn hier nu eigenlijk al veel te veel Chinezen'

De komende jaren komen nog meer internationale studenten naar Wageningen. Inclusief een groot aantal Chinezen. De plannen van de SSHW om deze Chinese studenten als groep te huisvesten op de Dijkgraaf zijn na veel protesten van de baan. Stichting Flatoverleg maakt graag internationale afdelingen door 'minder goed draaiende' afdelingen tegen vergoeding te laten vertrekken. Intussen gonst het ook nog van de geruchten en de vooroordelen over de Chinese student. Wat nu?

Jan Harkema, adjunct-directeur SSHW: "Deze week komen we, om commotie te voorkomen, samen met de universiteit naar buiten met onze plannen. Maar we gaan inderdaad vragen of 'minder draaiende' afdelingen collectief willen vertrekken tegen een vergoeding. De Chinese groep zal geconcentreerd, maar ook verspreid gehuisvest worden. Net als andere internationale studenten.

We krijgen een plaatje van de universiteit met 1500 internationale studenten in 2005. Een probleem. Dat kunnen we niet aan met onze huidige complexen. We moeten daarover ook maar met de gemeente om de tafel gaan zitten."

Remi Zautsen, international corridorhost Dijkgraaf: "Ik vond het wel een goede oplossing om ze in de drie bovenste woonlagen van de Dijkgraaf te huisvesten. Anders kan het straks lijken alsof er meer Chinezen, of andere internationale studenten, dan Nederlanders in SSHW-complexen wonen. Ik kan me voorstellen dat middelbare scholieren dan het gevoel krijgen dat ze in China studeren.

Ik heb geen ervaring met Chinezen en hun gewoonten want de internationale afdelingen hier worden voornamelijk bevolkt door Europeanen. Wel hoor ik verhalen dat je bijvoorbeeld hun etensgeur overal ruikt. Van Chinezen die ik heb meegemaakt weet ik dat het heel hardwerkende mensen zijn. Die komen hier niet omdat het zo leuk is om te integreren."

Jeroen Luckers, student: "Als Erasmusstudent in Duitsland heb ik ervaring opgedaan met Chinezen. En dat was geen pretje. Ze leven in zo'n eigen cultuur. Ze koken zo dat alles blauw staat, en altijd met elkaar. Ze willen gewoon niet mengen. En maken niet schoon. Ik heb niets tegen Chinezen, maar wel tegen hun cultuur. Ik denk dat ze het afdelingsleven verstoren door zich niet aan te passen. Dat is erg jammer. Ik vind het eigenlijk uit principe verkeerd dat de SSHW slechtlopende afdelingen wil uitkopen. Dat je vertrekt voor iemand anders. Maar als ze duizend euro aanbieden wil ik wel vertrekken van mijn afdeling."

Wu Yue, Chinese MSc-studente: "Van die vooroordelen klopt weinig. Misschien voor de iets oudere Chinees, maar voor de jongeren gaat het echt niet meer op. Wij koken niet 's morgens. Hebben we ook geen tijd voor. Ook trek ik niet m??r met Chinezen op dan met andere studenten. En ik denk niet dat wij in China gewend zijn om met z'n allen op een kamer wonen. Als het voorkomt, dan toch wel onder heel erg arme mensen. Wel ben ik het ermee eens dat er straks veel te veel Chinezen hier zijn. Nu eigenlijk al. Het zal de universiteit wel om geld te doen zijn. Erg aantrekkelijk. Het is bijna een Chinese traditie om in het buitenland verder te studeren. En Wageningen is dan erg goedkoop. Maar mij moeten ze niet in een geconcentreerde afdeling wegstoppen. Dat willen de studenten van Beijing ook helemaal niet. Wij gaan namelijk naar Europa."

Dr Ralf Hartemink, opleidingsco?rdinator levensmiddelentechnologie: "Ik ben blij dat de plannen met Dijkgraaf van de baan zijn. Sorry voor het rotwoord, maar dat lijkt op gettovorming. Daar krijg je alleen maar antipathie?n door. De eerste 89 studenten van de Chinese universiteiten met een samenwerkingscontract, Nanjing en Beijing, komen pas in 2003. Zij doen eerst twee jaar van hun bachelors daar en komen het vervolg hier doen. De Chinezen die nu komen, zijn gewoon de individuele studenten, die altijd zullen blijven komen. De komende jaren zullen er ook gewoon steeds meer internationale studenten komen. Het is mij een raadsel dat er geroepen wordt dat Chinezen niet willen integreren. Ik hoor van mijn Chinese studenten andere verhalen. Rien Bor denkt waarschijnlijk na een weekje in China te weten dat Chinezen niet willen integreren."

Rien Bor, onderwijsmarketeer: "Dat is niet waar. Dat zal in de wereld zijn gekomen door een mailtje dat ik van een verontruste Chinese studente hier kreeg. Zij hoorde dat er in Dijkgraaf verdiepingen ontruimd zouden worden. Ik heb haar de zaken per mail netjes uitgelegd. En dat mailtje is in haar bewoordingen vervolgens rondgestuurd. Ik weet dat Chinezen wel degelijk willen integreren. Met Ralf Hartemink was ik ook in China. Ik heb daar gepraat met studenten en vertegenwoordigers. Er zijn daar ook een aantal die per twee op een kamer willen om kosten te drukken. Maar dat gaat niet door. Ik ben overigens nog steeds geen tegenstander van een afdeling met alleen maar Chinezen. Er is een deel jongere studenten die liever hier nog even bij elkaar willen wonen. Als we eerst begonnen waren met contracten te sluiten in Brazili? dan hadden we nu gezeur over Brazilianen. En ja, natuurlijk zijn hier veel Chinese studenten. Wij zijn nu eenmaal een kennisexporterende universiteit. En Chinezen zijn nu eenmaal eenvijfde deel van de wereldbevolking. Wat wil je?"

Pui Kwan Lam, aankomend MSc-student in Beijing: "Wij krijgen hier in China goede voorlichting hoe het er in Nederland aan toe gaat. Zelf wil ik graag tussen verschillende nationaliteiten wonen. Het zijn denk ik voornamelijk de ouders die het wel een veilig idee vinden dat hun kind tussen landgenoten woont. Zeker nu je te maken gaat krijgen met het destijds ingevoerde regime van ??n kind per gezin. Chinese ouders zijn vaak extreem voorzichtig met hun enig kind. Wij moeten later ook economisch voor hen zorgen. Dat dreigt een groot probleem te gaan worden in China. En Nederland klinkt voor hen toch een beetje onveilig."

Esther Tol

Tekening Henk van Ruitenbeek

'Ze komen hier niet omdat het zo leuk is om te integreren'

Chinese: 'Mij moeten ze niet in een geconcentreerde afdeling wegstoppen'