Nieuws - 3 februari 2012

Hervorming landbouwbeleid treft Griekenland

tekst:
Joris Tielens

De Europese commissie wil een herverdeling van landbouwsubsidies binnen Europa. Dat treft ook de landen die het toch al zwaar hebben door de eurocrisis, blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut.

griekenlandschuld.jpg
Griekenland krijgt tot 2020 ruim een miljard euro minder steun uit het Europees landbouwbeleid, als de voorstellen van de Europese commissie door gaan. Ook Nederland moet inleveren, net als Italië, Duitsland en Frankrijk. Grote winnaars van de hervorming van het landbouwbeleid zijn de nieuwe Oost-Europese lidstaten.
Toeslag 
Dat blijkt uit berekeningen die onderzoeker Roel Jongeneel van het Landbouw Economisch Instituut maakte. Boeren krijgen niet overal in Europa dezelfde toeslag per hectare landbouwgrond. Het voorstel van de Europese Commissie van dit najaar is om die verschillen iets minder groot te maken. Tot nog toe was nog niet berekend wat dat precies betekent voor de verschillende landen. Jongeneel berekende de effecten van de verandering in de hectaretoeslagen.
Griekenland
Ook landen die nu al zwaar getroffen worden door de eurocrisis, blijken straks te moeten rekenen op minder steun vanuit het landbouwbeleid voor hun boeren. Griekenland kreeg altijd veel steun per hectare maar krijgt tot 2020 ruim een miljard euro minder. Dat is een half procent van haar nationale inkomen. Italië moet het meest inleveren van alle eurolanden, ruim anderhalf miljard tot 2020. Ook Frankrijk en Duitsland leveren ruim een miljard in. Ook andere oude lidstaten als België, Engeland, Denemarken en Spanje gaan er op achteruit.
Het enige land in het oude Europa dat iets meer gaat krijgen is Portugal. De overige winnaars van de voorgestelde herverdeling zijn de nieuwe lidstaten in Oost Europa. Vooral Roemenië gaat er op vooruit en krijgt tot 2020 3,8 miljard euro meer. Ook Bulgarije krijgt flink meer. Polen, Letland en Litouwen krijgen ook iets meer.
Nederland 
Nederland krijgt nu - na Malta dat bijna geen landbouw heeft - de meeste steun per hectare van Europa. Daarom moet het ook relatief veel inleveren: 6,67%, procentueel de sterkste teruggang van Europa. Dat komt neer op 388 miljoen over de periode tussen 2014 en 2020, oftewel 55 miljoen per jaar. Binnen de EU verschuift ruim 900 miljoen per jaar van oude lidstaten naar nieuwe lidstaten in Oost Europa. Dat is een beperkte herverdeling, gezien op het totale budget voor het Europees landbouwbeleid van 60 miljard per jaar.