Wetenschap - 7 februari 2002

Hermans wil haast met bètaplannen

De universiteiten moeten haast maken met hun plannen voor de toekomst van de exacte wetenschappen. Minister Hermans verwijt ze in een boze brief traagheid.

De b?tastudies kampen al jaren met teruglopende belangstelling van studenten. De kleine opleidingen zijn te duur om zelfstandig te bestaan. De universiteiten spraken daarom in 1999 met minister Hermans af hun aanbod onderling beter af te stemmen. Zo hoopten ze te voorkomen dat hele studies wegens gebrek aan studenten moeten sluiten.

De VSNU heeft Hermans inmiddels spoed beloofd. Naar verwachting verschijnt nog voor maart een plan voor landelijke afstemming van exacte bachelorstudies, en een eerste aanzet voor de verdeling van masters. | HOP