Wetenschap - 28 februari 2002

Hermans doet aangifte tegen zes hogescholen wegens fraude

Minister Hermans heeft maandag 25 februari aangifte gedaan tegen zes Nederlandse hogescholen. De onderwijsbewindsman verdenkt ze van fraude met studenteninschrijvingen. Uit accountantsonderzoek blijkt dat ze 29,2 miljoen euro teveel aan overheidsgeld hebben ge?ncasseerd. Hermans gaat dit geld terugvorderen.

Hermans presenteerde het onderzoek en zijn conclusies woensdag in Den Haag. Zijn accountants vonden in de vier studiejaren 1998-2002 5109 Vlaamse studenten die niet of nauwelijks onderwijs volgden bij de hogeschool waaraan ze waren ingeschreven.

Spin in het web was het commerci?le bemiddelingsbureau Opleiding en Ontwikkeling (O&O). Dat wierf de studenten in Belgi?. De collegegelden werden verrekend met een aandeel uit het overheidsgeld dat door de hogescholen werd ge?ncasseerd. Daarmee werd niet voldaan aan de wettelijke eis dat studenten zelf hun inschrijfgeld betalen.

Een flink aantal van de spookstudenten werd als uitvaller geregistreerd en vervolgens aan een andere hogeschool ingeschreven. De grootste bedragen, respectievelijk 12 en 9 miljoen euro, werden ge?ncasseerd via de hogescholen van Utrecht en Amsterdam. De andere betrokken instellingen zijn de Hogeschool Brabant, de Hogeschool Alkmaar, de Hanzehogeschool Groningen en Saxion Hogescholen (Deventer en Enschede). De Hanzehogeschool ontkent dat er van fraude sprake is. De Groningers be?indigden het contract met O&O na ??n jaar. | HOP