Nieuws - 24 september 2009

Herbarium gaat naar Leiden

Planten onderdak; nog geen oplossing voor nematoden en insecten. Wetenschappelijk beheer arboreta gestaakt.

Het Herbarium Vadense, de grote plantencollectie van Wageningen Universiteit, verhuist naar Leiden.
De collectie wordt voortaan beheerd door het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit in Leiden, dat dertig miljoen euro ontvangt van de regering voor collectiebeheer.
Het herbarium bevat een collectie van 800 duizend gedroogde planten, mossen en schimmels, overwegend uit Afrika. Voorts is er een collectie van 22 duizend bloemen en vruchten op sterk water en een houtcollectie van 18 duizend exemplaren. Wageningse botanici verzamelden de soorten in de afgelopen vijftig jaar, hoofdzakelijk in Afrika. Plantencollecties uit Aziƫ en Latijns-Amerika werden verzameld en beheerd door de universiteiten van Leiden en Amsterdam. Door ze bijeen te brengen, ontstaat een collectie van 37 miljoen planten, gesteenten, opgezette dieren en fossielen.
De toekomst van enkele andere collecties is nog onduidelijk. De insectencollectie van de leerstoelgroep Entomologie en de Wageningse nematodencollectie (de grootste ter wereld) zitten niet in de overeenkomst met het biodiversiteitscentrum. De betrokken hoogleraren, prof. dr. Marcel Dicke en prof. dr. Jaap Bakker, overleggen met andere partijen om hun collecties goed onder dak te brengen.
Overigens heeft de universiteit het wetenschappelijk beheer van de arboreta, de levende collectie bomen en struiken, gestaakt. Curator drs. Wilbert Hetterscheid, verantwoordelijk voor het wetenschappelijk beheer, is samen met enkele medewerkers uit zijn functie ontheven. De collecties hebben geen functie meer in het onderwijs en onderzoek, verklaart woordvoerder Simon Vink./Albert Sikkema