Student - 24 april 2018

Henry van den Brand wint Teacher of the Year Award 2018

tekst:
Kenneth van Zijl

Universitair hoofddocent Henry van den Brand is gekozen tot Teacher of the Year 2018. Dat maakte de studentenjury van de onderwijsprijs zojuist bekend.

Henry van den Brand en juryvoorzitter Tom Ogweno tijdens de bekendmaking van de shortlist. © Fleur Rake

Van den Brand kon door een bezoek aan het buitenland niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door het Universiteitsfonds Wageningen (UFW). Een collega nam de prijs namens hem in ontvangst.

Van den Brand krijgt, net als de andere genomineerden, een replica van het beeldje 'De Leermeester' en een geldprijs van 2500 euro. De andere genomineerden waren dit jaar Arie Terlouw, Jessica Duncan, Fred de Boer en John Beijer.

Enthousiasme
De universitair hoofddocent krijgt de prijs vanwege zijn enthousiasme en betrokkenheid, aldus het juryrapport. Hij geeft niet zo maar les, hij vertelt verhalen aan zijn studenten. En ze hangen aan zijn lippen, want ondanks dat de colleges worden opgenomen zit de zaal elke keer weer vol met geïnteresseerde en actieve studenten.

Henry van den Brand begon is 2001 bij de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie. Hij werd aangesteld als universitair docent zonder enige leservaring. Tegenwoordig doceert en coördineert hij vakken en begeleidt hij masterstudenten bij hun thesis.

Schoolbord en krijt
De jury, die een college van Van den Brand heeft bijgewoond, ziet dat hij het enthousiasme dat hij voor zijn vak heeft, graag deelt met zijn studenten. Hij doceert niet zozeer, hij vertelt verhalen door zijn eigen ervaringen als boer te koppelen aan de relevantie voor zijn vak. Om zijn verhalen te illustreren gebruikt Van den Brand, heel ouderwets, schoolbord en krijt. Hij schrijft zijn colleges uit, waardoor elke student de inhoud goed kan volgen en er voldoende tijd overblijft voor vragen tussendoor.

De uitreiking van de prijs vond plaats tijdens de opening van de Month of Education, onderdeel van de festiviteiten ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Wageningen University & Research.

Lees meer: