Nieuws - 7 september 2006

Henk van Roekel

Henk werkt graag buiten

'Het leukst vind ik het werk op de proefvelden. Wind in het gezicht, af en toe een beetje zon. Ik ben ook meer van het handwerk dan van de machines.' Henk van Roekel, proeftechnisch medewerker van Biologisch Proef- en Leerbedrijf Droevendaal, begon bij het instituut voor rasonderzoek Rivro en werkt ondertussen al bijna 25 jaar voor Wageningen UR en haar voorlopers.
Bij regen werkt hij binnen. Daar liggen altijd wel monsters te wachten op verwerking. Henk bepaalt bijvoorbeeld de hoeveelheid droge stof en de opbrengst. Een hele dag computerwerk, zoals ’s winters soms gebeurt, vindt hij minder leuk. Het enige echt vervelende aan het werk is dat er volgend jaar collega’s verdwijnen door de reorganisatie.
Omdat het weer goed is kan Henk vandaag compost strooien op een perceel waar een langjarige bemestingsproef wordt uitgevoerd. Zijn hand graaft in de bak die aan een band om zijn nek hangt, waarna hij compost uitstrooit. Op zijn linker handpalm zit een verweerde blaar, opgelopen bij het uitgraven van de palen die de grenzen van de proefvakken markeren.
'Het is altijd weer afwachten wat er uit de proeven komt. Vorige week bleef het water staan op een aardappelveld met fytoftora. Het werd een papzooi en dat verstoort de proef.' Henk is dan ook benieuwd hoe de aardappels er morgen uitkomen in het proefveld in Zeewolde. 'Mooie klei daar.' / Yvonne de Hilster