Nieuws - 18 maart 2015

Helix twee maanden later klaar

tekst:
Rob Ramaker

Nieuwbouw Helix op de Wageningse campus wordt twee maanden later opgeleverd. De extra tijd is nodig om het gebouw aan alle eisen te laten voldoen rondom de luchtafvoer.

Het uitstel betekent dat Helix niet op 1 mei maar 1 juli klaar is. Vervolgens zal het gebouw worden getest. Medio augustus verhuist Microbiologie als eerste groep van de Dreijen naar de nieuwbouw. Aanvankelijk zou Toxicologie als eerste overgaan, maar die leerstoelgroep sluit nu achteraan de rij. ‘Dat is niet leuk voor de mensen die bij hun vakantieplanning op de verhuizing hadden gerekend’, zegt Hans van den Berg, medewerker onderzoek en onderwijs en coördinator van de verhuizing voor Toxicologie, ‘maar nu mogen wij de lampen uitdoen op de Dreijen.’ Hij verwacht niet dat de vertraging extra kosten zal opleveren.

Nu mogen wij de lampen uitdoen op de Dreijen
Hans van den Berg

De bouwers hebben meer tijd nodig om ervoor te zorgen dat het achtergrondgeluid van de luchtafvoer binnen de normen blijft. In Helix moet straks de lucht worden afgevoerd van maar liefst 110 zuurkasten. Omdat de afvoerpijpen dunner zijn dan aanvankelijk gepland, zorgde de luchtstroom voor teveel lawaai. ‘Een oplosbaar probleem’, zegt Sacco de Vries, hoogleraar Biochemie die de verhuizing begeleidt vanuit de betrokken vakgroepen, alleen hebben de installateurs tijd nodig het in orde te maken. De Vries is verder bijzonder tevreden over de nieuwbouw. ‘Ik ben laatst in Helix geweest en het is echt ontzettend mooi.’

In Helix komen uiteindelijk acht leerstoelgroepen van Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG). Afgelopen september was Helix in het nieuws toen in een teerketel op het dak brand uitbrak. Dit had geen ernstige gevolgen.