Student - 15 mei 2015

Hele nacht gelopen voor het goede doel

In de ‘nacht van de vluchteling’, van 14 op 15 mei, liepen zes Wageningse studenten veertig kilometer. Ze zamelden er €1710 mee in voor Syrische vluchtelingen.

Amnesty Students Wageningen namen deel aan d nacht van de vluchteling

Tekst: Veronika Wehner

Hoe ver zou jij 's nachts lopen uit angst voor geweld? Ongeveer 1200 mensen liepen in de ‘nacht van de vluchteling’ van Rotterdam naar Den Haag (of een gedeelte daarvan). Onder hen zes deelnemers van de Amnesty Students Wageningen: Eva Romviel, Judith van Uden, Thomas Fossen, Anke Verheij, Leontien Jansen en Anne Walther.

‘We zijn om twaalf uur `s nachts in Rotterdam begonnen en kwamen kwart over negen ’s ochtends aan in Den Haag’, vertelt Judith van Uden. Samen met Amnesty-groepen uit Leiden en Amsterdam legde het Wageningse zestal 40 kilometer af. ‘De stemming was echt positief. Je praat heel gemakkelijk met elkaar.’ Maar na dertig kilometer werd het toch wel zwaar. ‘Het was al zes uur ’s ochtends en de voeten deden behoorlijk pijn.’

Voor sommige deelnemers bleek veertig kilometer wel erg ver. Anne Walther vertelt over huilende mensen bij de laatste twee etappes. ‘Je kon echt de pure vertwijfeling  bij ze zien.’ Met de voltooiing van de sponsorloop haalden de Amnesty Students Wageningen €1710 op. Naast sponsoring door mensen in hun persoonlijke kring wisten de studenten ook geld in te zamelen met de verkoop van ijsjes in Forum en door tweedehands boeken en kleding te verkopen. Sponsoren is overigens nog steeds mogelijk.

Foto: De Amnesty Students Wageningen na het bereiken van de finish in Den Haag. Ze werden beloond met een paar slippers, een bloemetje en een medaille.