Nieuws - 4 oktober 2010

Heijerman: Het is raar dat Dicke van niets weet

De melding op natuurbericht.nl dat exotische snuitkevers in toenemende mate een plaag vormen in Nederland, is waar. ‘Het is geen primeur en geen hoax’, zegt Theodoor Heijerman.

Heijerman is onderzoeker bij Biosystematiek van Wageningen Universiteit en coördinator van de snuitkever-werkgroep van het European Invertebrate Survey – Nederland. Hij verzamelt onder meer de verspreidingsgegevens van snuitkevers in Nederland. De taxonoom krijgt gegevens doorgespeeld van Hellingman en andere vrijwilligers.
 
Kwekers
De laatste tien jaar zijn steeds nieuwe exotische snuitkevers in Nederland terechtgekomen, zegt Heijerman. Ze kwamen mee op plantmateriaal van Zuideuropese kwekers. Sommige van deze soorten breidden zich de eerste jaren gigantisch uit, zegt hij. Heijerman en Silvia Hellingman hebben daar verschillende wetenschappelijke artikelen over geschreven, bijvoorbeeld in het tijdschrift Entomologische Berichten. ‘Die had Marcel Dicke kunnen lezen’, zegt Heijerman.
Hij verwijst naar de reactie van Dicke op het NOS Journaal dat Wageningse entomologen de noodklok luiden over exotische snuitkevers. Dicke toen: ‘Wij kennen geen problemen met snuitkevers in Nederland van de omvang die het NOS journaal presenteerde.’ Heijerman wijst op meerdere artikelen waarin de komst en snelle verspreiding van exotische snuitkevers staat beschreven.
 
Frustratie
Hij kent Silvia Hellingman, auteur van het bericht op natuurbericht.nl, goed. ‘Hellingman wordt tekort gedaan. Ze is echt begaan met de problematiek, ze helpt de mensen die last hebben van snuitkevers.’ Die mensen zijn bezorgd over de planten in hun tuin en kregen lange tijd geen gehoor met hun klachten bij gemeenten. ‘Daar zit ook frustratie, dat merk je aan de briefschrijvers op de site van Resource. Silvia was de enige die luisterde en langskwam om te zien om welke snuitkevers het ging en wat ze er aan konden doen.’
De snuitkevers vormen een groeiend probleem, stelt hij. ‘Het zijn exoten en ze horen hier niet. Ze eten van de planten in je tuin. Ik vind dat niet zo erg, gaten in de bladeren, omdat ik snuitkevers leuk vind. Maar de mensen die hun planten in een tuincentrum hebben gekocht, leiden schade door de kevers.’