Student - 7 april 2013

Harde knip treft alle studenten

Ook studenten die vóór 2010 zijn begonnen aan hun bachelor-opleiding krijgen vanaf september te maken met de harde knip. De studentenraad wil dat de universiteit zorgt dat geen enkele student hierdoor studievertraging oploopt.

schaar-clip-art_432096.jpg
Vanaf september gaat de harde knip gelden voor Wageningse studenten. De universiteit hoorde in maart, bij het laatste bezoek van de Inspectie voor het Hoger Onderwijs, dat er geen uitzondering gemaakt mag worden voor studenten die vóór 2010 met een bacheloropleiding zijn begonnen. De wet die nu is ingevoerd, maakt een eerdere afspraak tussen de universiteit en de inspectie hierover onmogelijk.
'Heel vervelend,' reageert woordvoerder Simon Vink. 'Wij hadden oprecht de indruk dat de nieuwe maatregel alleen zou gelden voor studenten die vanaf 1 september 2010 met een bacheloropleiding waren begonnen. De inspectie heeft ons erop gewezen dat er in de wet staat dat het voor alle studenten gaat gelden, maar heeft dat een jaar eerder nagelaten. Daardoor waren we op het verkeerde been gezet.'
Alerter
De studentenraad noemt de situatie 'kwalijk'. 'De universiteit had alerter moeten zijn op de wet die is ingevoerd', zegt VeSte-raadslid Wouter Jan van Roosmalen. 'Volgens de universiteit zijn er zo'n zevenhonderd bachelor-studenten die vóór 2010 met hun opleiding begonnen zijn. Minstens 180 daarvan komen nu in de gevarenzone, bijvoorbeeld omdat ze al mastervakken hebben ingepland of gevolgd. Wij willen dat geen enkele student studievertraging oploopt. Het belangrijkste is nu dat de studenten die het betreft goed ingelicht worden en vooral zo snel mogelijk.' De studentenraad is in gesprek met de universiteit over mogelijke oplossingen, aldus Van Roosmalen.
Vink benadrukt dat de universiteit zich sterk zal maken om de studenten die in de problemen komen te helpen. 'We willen niet dat studenten de dupe worden van deze maatregel. Een generieke oplossing zal echter niet gaan omdat dat in strijd is met de wet. We zullen van geval tot geval bekijken of en hoe we studenten tegemoet kunnen komen.'