Nieuws - 25 februari 2010

Harde klappen in Malawi

Derdejaars student internationaal land- en waterbeheer Diederick (20) maakte vrijgevigheid en vijandigheid mee bij zijn stage in Malawi. Hij hielp mee bij het aanleggen en renoveren van irrigatiesystemen voor de lokale boerenbevolking.

diederick.jpg
 
'Mijn doel was om meer van irrigatie te leren. Ik ontwierp kleine irrigatiesystemen en overzag hoe deze werden gerealiseerd door de boeren. Als ze zelf helpen met bouwen leren ze ook hoe de systemen onderhouden moeten worden. Tot nu toe was dat altijd de taak van de overheid, maar daar is niet genoeg geld en aandacht voor. Terwijl de boeren het uitstekend zelf blijken te kunnen.
Mensen in Malawi spreken best goed Engels. Dat wil zeggen, iedereen die middelbare school heeft gedaan, maar dat hebben de meeste boeren niet. De meeste communicatie ging via een tolk. Ik werd als blanke anders behandeld: ze gedroegen zich zeer nederig, gingen een stoel voor me halen en zelf op de grond zitten. Ze denken ook dat blanken fysiek heel zwak zijn. Het eerste wat we deden was bedanken voor de stoelen en zelf op de grond gaan zitten. Dat verkleinde de afstand. Ik heb ook een paar zinnen in hun dialect geleerd, dat vonden ze prachtig.
De vader van mijn gastgezin bezat een stukje grond buiten zijn dorp. We spraken daar in de buurt in een schraal barretje de lokale chief, een vriend van de familie. Hij vond het leuk dat ik hier was en wilde dat ik nog eens terugkwam. Hij bood me een stukje grond aan van veertig bij zestig meter. Land is niet erg schaars in Malawi. Ik ondertekende een papiertje en het lapje grond was van mij. Later ben ik er wezen kijken. Het is een onbewerkt stuk grond onderaan een heuvel dus vol bomen en er stroomt een beekje. Als ik er terugkom ga ik er een vakantiehuisje bouwen.
Niet alle ervaringen met de bewoners waren even positief. Een taxirit met drie andere passagiers duurde wel erg lang en bleek naar een steegje te leiden. Daar kreeg ik een paar harde klappen en moest ik mijn geld en bankpas afstaan. We reden naar de bank. Ik had een maximum van 500 euro ingesteld. Dat kwam me weer op een paar klappen te staan. Ze zetten me af met een beetje eten en geld, zo waren ze dan weer wel.'
Lees meer op http://diederickkoetsier.waarbenjij.nu/