Wetenschap - 6 maart 2017

Hard voedsel vult beter dan zoet

tekst:
Tessa Louwerens

De hardheid van het voedsel is veel belangrijker dan de zoetheid als het gaat om verzadiging, ontdekte Marlou Lasschuijt, promovendus Humane Voeding. 'Door de textuur van voedselproducten te veranderen, kun je er voor zorgen dat mensen er minder van eten en zich toch verzadigd voelen.'

Foto: Shutterstock

'We weten uit eerdere onderzoeken dat de zoetheid van het voedsel en hoeveel je erop kauwt invloed hebben op de verzadiging', vertelt Lasschuijt. 'Maar het was nog niet duidelijk wat de afzonderlijke invloed van deze twee factoren is.'

Om dit uit te zoeken schotelde de onderzoekster 58 testpersonen vier verschillende ‘modelvoeding-gels’ voor die verschillend waren in textuur en zoetheid. De gels varieerden van een soort harde kaas tot puddinkjes. ‘Van tevoren hadden de deelnemers gevast en daarna kregen ze een afgemeten hoeveelheid eten, passend bij hun lichaamsgrootte, zodat ze bij aanvang van de test allemaal even vol zaten. Vervolgens kregen ze één van de gels waarvan ze zoveel mochten eten als ze wilden. Daarbij werd ook het aantal kauwbewegingen bijgehouden.

Uiteindelijk aten de deelnemers 21% minder van het harde voedsel dan van het zachte voedsel (waar ze ook minder op kauwden), terwijl ze aangaven even vol te zitten. Opvallend was dat de zoetheid geen invloed had op hoeveel er gegeten werd. Mogelijk varieerde de zoetheid van de gels niet genoeg, speculeert Lasschuijt. Uit eerdere tests bleek namelijk dat mensen de superzoete gels niet zo lekker vonden. ‘Voor onze studie was het belangrijk dat deelnemers alle vier soorten gels ongeveer even lekker vonden, omdat we niet wilden dat mensen er minder van aten omdat ze het vies vonden.’ 

Lees ook eens:


Re:ageer