Nieuws - 17 januari 2013

Happy family

Hoewel het hartje winter is, kunnen de 150 buitenlandse studenten die begin februari naar Wageningen komen, rekenen op een warm bad. Het succesvolle buddy-systeem dat vorig jaar in gang gezet werd, geeft ze meteen een groep vrienden om op terug te vallen.

24-buddy.jpg

Natacha uit Costa Rica ondervond aan den lijve hoe het is om vanuit een ander continent te komen en plotseling in Wageningen te staan. 'Je kent niemand, alles is vreemd voor je. Ik wist zelfs niet waar de sleutels van mijn kamer waren.'
De meeste buitenlandse studenten beginnen vanuit die situatie, weet Tutku Yuksel van studentenvereniging IxESN. Uiteraard hebben ze zich voorbereid met brochures en websites, maar die geven geen antwoord op de ontelbare praktische vragen waar de studenten dagelijks tegenaan lopen. Waar is de dichtstbijzijnde bushalte? Als je zelf brood wilt bakken, waar koop je dan de ingrediƫnten?
Vragen waar je normaal een huisgenoot of vriend voor zou raadplegen. Daarom is IxESN vorig jaar begonnen met een uitgebreid buddy-systeem. Een doorsnee buddy-familie bestaat uit twee, meestal Nederlandse, mentoren en zo'n vijftien buitenlandse studenten. In feite is het een  voortzetting van het introductie-model, legt Tutku uit. Sommige AID-groepen bleven toch al contact houden, maar met de komst van het buddy-systeem wordt dat voor alle groepen officieel gemaakt. De buddy -groepen eten in elk geval eenmaal  per maand samen en gaan elke periode naar een IxESN-activiteit. Verder wordt van de mentoren verwacht dat ze een vraagbaak zijn voor hun kindjes, maar ook dat ze actief tijd en moeite in de groep steken. Voor dat alles is zelfs budget beschikbaar, afkomstig uit een subsidie van de universiteit.
Kaasmarkt
Natacha heeft door haar buddy-familie en de AID in elk geval snel nieuwe vrienden gemaakt  in Wageningen. 'Het was fijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde situatie zaten: studerend in het buitenland.' Het geeft haar een veilig gevoel om een groep te hebben waar je altijd op terug kunt vallen. 'Ik voel me hier nu al veel meer thuis. We hebben al veel leuke plekjes in en rond Wageningen bezocht, en ik ken nu een hoop mensen.'
Ook Zinnia uit Frankrijk vindt het een groot voordeel om echt ergens bij te horen. Haar groep telt studenten uit negen verschillende landen, allemaal in een andere fase van hun opleiding. Sinds de AID zijn ze samen naar een halloweenfeest geweest, naar de kaasmarkt in Alkmaar, naar Amsterdam, en het strand van Bloemendaal.  Gewoon biertjes drinken in de stad en samen eten is populair. Dan proberen ze nationale gerechten van de verschillende studenten uit. Volgens Zinnia  is de sfeer vriendschappelijk, en is iedereen heel nieuwsgierig en open minded naar elkaar. 'Niks is verplicht, maar iedereen doet zijn best overal bij te zijn'.

Het Buddy programma is bedacht door internationale studentenvereniging IxESN. Sinds september zijn er zo'n 25 families gevormd. In 2012 meldden zo'n 600 studenten van 40 verschillende nationaliteiten zich aan voor een familie. Het programma loopt steeds beter, merkt IxESN.  Eerder was het nog wel eens lastig om voldoende mentoren te vinden, maar voor de komende winter-AID  was dat nauwelijks een probleem.