Nieuws - 13 februari 2013

Hanna Rövenich scoort met schimmels

De beste Wageningse scriptie werd vorig jaar gemaakt door de Duitse Hanna Rövenich. De studente Plant biotechnology kreeg op 7 februari de Scriptieprijs 2012 uitgereikt voor haar onderzoek naar schimmelinfecties op tomatenplantjes.

STU_scriptieprijsIMG_0949.JPG
Elk jaar bekronen het Wageningen Universiteits Fonds en  KLV per onderwijsdomein de beste afstudeerscripties met onder meer vijfhonderd euro en een bronzen beeld. De student met de allerbeste scriptie krijgt nog eens vijfhonderd euro. Dit jaar was dat Hanna, die in haar onderzoek de kandidaat-eiwitten identificeerde waarmee de schimmel Cladosporium fulvum tomatenplanten binnendringt. 'Het nieuwe aan dit onderzoek was dat ik oude en nieuwe onderzoeksmethoden combineerde, waardoor ik nieuwe kandidaat-eiwitten kon isoleren', vertelt Hanna. Nieuwe inzichten over hoe de relatie tussen schimmel en tomaat in elkaar zit, helpen bij het resistent maken van tomaatplanten.
'Veruit de beste'
Volgens het juryrapport was Hanna's scriptie veruit de beste van dit academisch jaar. 'De jury was zeer onder de indruk van de uitstekende kwaliteit van haar onderzoek, de nieuwe methodologie en het vooruitzicht van een publicatie in een high ranking tijdschrift. Op grond hiervan is de jury unaniem van mening dat haar scriptie kan worden beschouwd als een bijzondere prestatie.'

Hanna's onderzoek werd door een PhD'er en een postdoc gebruikt als basis voor verder onderzoek. 'Zij hebben inmiddels resultaten en werken aan een publicatie.' Hanna werkt momenteel als promovendus bij Fytopathologie. 'Ik werk nog steeds met tomatenplanten, maar met een andere schimmel.'
De overige prijswinnaars waren Sebastiaan Hoenen (Maatschappijwetenschappen), Frans Boogaard (Agrotechnologie en Voeding) en Anna Wegner (Omgevingswetenschappen).