Student - 5 oktober 2009

Handvol visitekaartjes, maar geen baan

Bedrijven zoeken, ondanks de crisis, hoger opgeleid personeel. Een bijna afgestudeerde beproeft zijn succes op de carrièredag bij VHL Velp.

Stijn van Gils (rechts) op zoek naar een baan op de Carrièredag in Velp die alumnivereniging VVA-Larenstein jaarlijks organiseert.
Zo'n 45 bedrijven zijn 2 oktober present tijdens de carrièredag bij Van Hall Larenstein. Een goed moment om hun interesse te peilen voor een bijna afgestudeerde bos- en natuurbeheerder. Zelfverzekerd loop ik op ingenieursbureau DHV af. ‘We zitten goed in het werk', zegt Bart Jansen, die zelf ooit aan Van Hall Larenstein studeerde. ‘We hebben veel langlopende projecten.' Voorzichtig begin ik over mijn zoektocht naar een baan. ‘Nou', krijg ik als antwoord, ‘formeel hebben we een vacaturestop, maar voor goede mensen is er altijd ruimte.' Ik pak een kaartje aan, vraag nog even of het verstandig is om verder te studeren - ‘ja, dat zou ik persoonlijk wel doen'- en loop verder.

USB-stick
Bij de gemeente Rotterdam gaat het al beter. Ik begin over stedelijke dynamiek, ruimtedruk en de fantastische uitdaging van het inpassen van natuur. Ik vertel dat een oud studiegenoot van mij in Rotterdam werkt. Blijkbaar scoort mijn introductie goed, onderhands krijg ik een usb-stick aangegeven - helaas met slechts 128 Mb, vorig jaar kreeg ik nog 2 Gb. ‘Bekijk dit filmpje maar eens', zegt Martijn Kleinveld. ‘We hebben ook traineeships, dan kun je op verschillende plaatsen in de gemeente beginnen en doe je meteen veel ervaring op.' Toevallig heeft de gemeente ook een vacature voor ecoloog. Helaas kent Martijn de details niet, maar ik kan natuurlijk altijd bellen.
Kleinschalig groen
In één van de collegezalen is een debat gaande over de eigenschappen van goede medewerkers in crisistijd. Eigenlijk is het gewoon een college. Iets te abstract, iets te langdradig, en zonde van mijn zoektijd. De middag vliegt voorbij. Of ik Lybrae Consultants ken? Nee! Eigenlijk zoeken ze vooral ervaren ecologen, maar ik mag het altijd proberen. Ja ja, als ik echt interessant was geweest dan had ik zo'n mooi petje gekregen. Eelerwoude raadt me aan bij hen een afstudeerplaats te vinden, ‘Van daaruit ben ik zelf ook begonnen'. Bij Van Der Tol krijg ik een luxe schrijfmap. ‘Want wij laten ons niet door de kredietcrisis beïnvloeden.' Ze zoeken zelfs bos- en natuurbeheerders, maar dan zit ik wel in het kleinschalige groen. Alleen bureau SmitsRinsma zegt eigenlijk niets voor mij te hebben. Met een hand vol visitekaartjes ga ik naar huis. Maar ja, liever één baan in de pocket dan tien visitekaartjes in de hand. / Stijn van Gils