Nieuws - 1 januari 1970

Handtekeningen tegen huurverhoging

De Stichting Flat Overleg heeft de SSHW op woensdag 26 mei1832 handtekeningen aangeboden tegen de huurverhoging van 3800 SSHW kamers. De SSHW wil de extra inkomsten gebruiken om nieuwbouw te realiseren.

SSHW-voorman ir Pierre Duyx vindt het begrijpelijk dat de huurders ongelukkig zijn met de huurverhoging. Volgens de SSHW is de huurverhoging weloverwogen en noodzakelijk. De prijsstijging zit in een pakket aan maatregelen om de prijs-kwaliteitverhouding van de kamers beter op elkaar af te stemmen. Zevenhonderd kamers die nu iets te duur zijn zullen iets goedkoper worden. ,,Een unicum in Nederland'', aldus Duyx.
Rector prof. Bert Speelman die eveneens de 1832 handtekeningen kreeg noemde het 'van de zotte' dat de huidige huurders moeten opdraaien voor de nieuwbouwplannen van de SSHW. ,,Het lijkt mij uiterst zwak dat de SSHW haar investeringen gaat verhalen op de huidige studenten'’. Volgens Speelman had de SSHW een beter afschrijvingsbeleid moeten voeren. Op de vraag of de universiteit de SSHW geld gaat geven om de huurverhoging te verminderen gaf de rector een uiterst kort antwoord: ,,No way.'' Volgens de rector was de universiteit niet geïnformeerd over de huurverhoging. ,,Wij vinden dat de SSHW buitengewoon slordig is geweest in het communicatietraject.''
Volgens Duyx was de universiteit wel degelijk geïnformeerd over de plannen. De SSHW heeft volgens Duyx geen andere keus dan de huren te verhogen omdat er geen rijkssubsidies meer zijn voor nieuwbouw. Volgens Duyx investeert de SSHW al meer eigen geld dan het centraal fonds, de landelijke financiële toezichthouder van woningcorporaties, toestaat. | G.v.H.