Nieuws - 15 februari 2001

Handleiding weefselkweek: goed begin is halve werk

Handleiding weefselkweek: goed begin is halve werk

"Veel dingen die je moet weten om weefsels te kunnen kweken staan niet in boeken. Je kunt ze alleen leren van mensen die ervaring hebben in laboratoria."

Dat zegt dr. Robert Hall van Plant Research International. Hall publiceerde in Molecular Biotechnology een handleiding voor iedereen die in het laboratorium met plantencellen in de weer wil. De publicatie vormde aanvankelijk een inleiding bij een handleiding. De series editor van het boek vond echter dat het ook als zelfstandige publicatie kon gelden. "Het is eigenlijk een checklist, met dingen waar je aan moet denken voordat je aan de slag gaat", vertelt Hall. Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld dat onderzoekers beginnen met ongeschikt materiaal. Zo kunnen weefsels die virussen bevatten onderzoeksprojecten tot in lengte van maanden frustreren. Hetzelfde geldt voor weefsels van planten die niet onder optimale omstandigheden zijn geteeld.

Wat zou Hall aan studenten willen adviseren, die op het punt staan met celculturen te gaan werken? "Loop eerst een paar weken mee in een laboratorium waar veel ervaring is. Dat kan je veel ellende besparen." | W.K.