Student - 2 november 2009

Hameren op de verloederde leegte

Actievoerders hebben zaterdag 31 oktober een stukje braakliggend terrein in Wageningen tijdelijk ‘gekraakt’.

Actievoerders fleuren een halfgesloopt gebouw op het braakliggende terrein in het centrum van Wageningen op.
Op zaterdagochtend loopt een tiental actievoerders, het merendeel Wageningse studenten, naar het braakliggende stuk grond op de hoek tussen de Ritzema Bosweg en de Churchillweg. Een paar oud- studenten volgen met hun kindjes in de bakfiets ‘Wat gaan we doen?', vraagt een meisje aan haar vader. ‘We gaan kraken,' antwoordt hij opgetogen. In het kader van de Landelijke Kraakactiedagen willen de actievoerders aandacht vragen voor de ‘verloederde leegte' in Wageningen en protesteren tegen het kraakverbod.
Een ijzeren hek wordt aan de kant gezet en kleurrijke busjes met caravans rijden het terrein op. Iedereen is druk in de weer met het opzetten van partytenten en het regelen van de muziekinstallatie. Een oud-kraker legt ondertussen de kraakprincipes uit aan zijn kinderen. ‘Terwijl sommige mensen geen huis kunnen vinden, hadden hier dus al jaren mensen kunnen wonen.'
Gat in de stad
Op straat delen twee activisten flyers uit over de actie. Veel voorbijgangers komen nieuwsgierig een kijkje nemen. Zij blijken zich ook te ergeren aan de leegstand.
Al jaren staat op het perceel een halfafgebroken gebouwtje. ‘Zolang deze bouwval daar staat, is de eigenaar officieel nog met het sloopproces bezig en hoeft hij geen nieuwe bestemming voor het terrein te bedenken', vertelt een van de krakers. In 2004 werd al een gelijksoortige protestactie gehouden tegen het ongebruikte gat in de stad. Sindsdien is er niks veranderd.
Dan komen plotseling de sloophamers tevoorschijn. Twee jongens rammen tegen het halfafgebroken gebouwtje aan, maar er komt geen beweging in. Een oudere man die toevallig voorbijloopt, waagt ook een poging. Hij slaat het hardst van allemaal, maar de muur is te sterk. Ook een flinke tractor, die een paar keer tegen de muur botst, krijgt er geen beweging in. Dan komt er een agent aanlopen die uitlegt dat dit niet de bedoeling is. Vervolgens verdwijnen de hamers en verschijnen de verfpotten en graffitiflessen om de bouwval dan maar wat op te fleuren.
Pompoensoep
Rond een uur of vier ‘s middags verzorgt de Wageningse rockband The Klezmoawers een optreden. Er wordt energiek gedanst. Het verloederde stukje braakland is veranderd in een plek waar mensen praten, feesten en gratis pompoensoep eten. De zanger van de Klezmoawers schreeuwt na het laatste liedje: ‘Al wordt kraken straks illegaal, als je een beetje verstand in je kop hebt, ga je gewoon door!' Het publiek juicht. De actievoerders hebben hun punt gemaakt en laten het terrein in de vroege avond opgeruimd achter. Alleen de muur, die blijft staan. / Christoph Janzing