Student - 14 december 2006

Halve liters in Duitsland

Wieke Heldens, die sinds vorige maand de master Geoinformation Science op zak heeft, liep van april tot september stage bij het Zentrum für Luft und Raumfahrt in München. Het beviel van beide kanten zo goed dat ze blijft.

223_nieuws.jpg
‘Ik had gedacht dat Duitsers heel formeel waren, maar op mijn werk viel het erg mee. Iedereen was heel behulpzaam en enthousiast en vond het geen probleem om iets uit te leggen. Favoriet gespreksonderwerp bij de koffieautomaat was voetbal: het wereldkampioenschap was toen aan de gang. Ik heb eventjes met de voetbalpool meegedaan, maar ik vergat steeds in te zetten; er waren te veel wedstrijden.
Tijdens de lunch ging ik vaak met collega’s naar een imbiss annex slagerij in de buurt. Daar waren de dagmenu’s lekkerder dan in de kantine. Het waren veelal streekgerechten, zoals knödels. Voor de regio Beieren, waar ik zat, klopt het beeld van grote stukken vlees en bier wel. Ik drink geen bier, maar je krijgt ook limonade en cola in een half literglas. Dat was alleen praktisch toen het erg warm was.
Ik had een kamer in een kleine woongroep, waar ik voorlopig blijf wonen. Op de derde verdieping, zonder tuin, in een buurt waar je ’s zomers niet gezellig met een stoeltje op straat gaat zitten. Gelukkig zit er een biergarten op de hoek. Na werktijd ging ik daar met mijn huisgenoten vaak nog even naar toe. Als je in de tuin op het terras zit moet je zelf binnen drinken halen, maar je kunt wel zelf wat te eten meenemen. Bretzels bijvoorbeeld, broodjes met grote zoutkorrels op de buitenkant, die ik er net als veel Duitsers meestal vanaf peuterde.
Ik liep tijdens mijn stage mee op de afdeling voor imaging spectroscopie. Die stuurt vliegtuigen de lucht in voor luchtfoto’s in 120 verschillende kleuren. Die informatie wordt gebruikt voor thematische kaarten, voor vegetatiemodellen, en je kunt er ook gesteente mee herkennen. De techniek wordt ook gebruikt in steden; vegetatie, asfalt en klinkers zijn bijvoorbeeld te onderscheiden. Daar ga ik in mijn promotieonderzoek mee verder: hoeveel verhard oppervlak is er, en hoeveel is bebouwd. Dat kan worden gebruikt bij stadsontwikkeling. Verder heb ik tijdens mijn stage een tweedaagse workshop georganiseerd, en zo mensen uit heel Europa leren kennen die zich met remote sensing bezighouden. Ik kom nu bij het inlezen veel namen tegen van mensen die ik heb ontmoet.
Ik blijf vooral in Duitsland vanwege het werk, maar de omgeving is ook mooi. Bij goed weer zie je vanuit München de Alpen liggen, ruim honderd kilometer verderop. Ik heb daar veel gewandeld in het weekend. En in een grote stad draait altijd wel een leuke film. Nagesynchroniseerd en zonder pauze, dat wel.’