Nieuws - 18 februari 2010

‘Hallo aarde, over’

Zijn wij alleen? Die vraag houdt het SETI-project, de zoektocht naar intelligent buitenaards leven, al een kwart eeuw bezig. Met www.SETIQuest.org kan iedereen nu meezoeken. Gezellig, met z’n allen. Zijn we hier in ieder geval niet alleen.

Goed zaad
Wil je de kwaliteit van je zaad testen, dan moet je nu nog je best doen in een plakkerig ziekenhuiskamertje. Maar binnenkort kan dat comfortabel in je eigen huis. Bij de Universiteit Twente zijn ze bezig met een thuis-spermatest. Onderzoekers maken een apparaat met een chip en een scanner. Over twee jaar is hij klaar.
Homo Zappicus
Zappen op internet verandert de structuur van de hersenen. Dat is de reden dat de huidige studenten steeds meer moeite hebben met het lezen van dikke boeken. Zegt professor David Nicholas van de University College in Londen, die er onderzoek naar deed. Een goeie reden om studieboeken dunner te maken dus. Schrijven is schrappen.
Toga (1)
Lectoren van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden dragen bij hun inauguratie voortaan 'een zwarte gerende jas met uitlopende mouwen, gele zijden biezen en een kraag van kersenrood fluweel'. Een soort middeleeuws narrenpak dus. Een primeur in hbo-land. Misschien iets voor VHL?
Toga (2)
De vernieuwingsdrang in Leeuwarden is niet te stuiten. Met de nieuwe jas is ook het dragen van een lectorenpenning ingevoerd. Op de penning staat de wat merkwaardige tekst: Id quod ratio debuerat usus docet. Vertaald: dat wat de theorie had moeten doen, leert de praktijk. Dat lijkt verdacht veel op een aansporing om niet op te letten in de lessen. 
Heet? Heet?
Een ontploffing in een deeltjesversneller, dat is pas heet. In New York lieten wetenschappers twee goud-ionen op elkaar botsen, waardoor een temperatuur van 4000 miljard graden Celsius ontstond. Dat is 250.000 keer zo warm als de kern van de zon. Zó heet dat protonen en neutronen kunnen smelten tot een soepje quarks en gluonen. Mag er een raampje open?