Wetenschap - 1 september 2009

Half miljoen voor houdbare voeding

1

Het Wageningse kennisbedrijf TOP BV ontvangt een half miljoen van subsidiefonds Mibiton voor een apparaat om voedingsmiddelen onder hoge druk te behandelen. Daardoor is voeding langer houdbaar met behoud van de smaak.

TOP BV probeert kennis van AFSG over hogedrukbehandeling op de markt te brengen. High Pressure Processing is het onder hoge druk behandelen van voedingsmiddelen om ze langer houdbaar te maken. Dit is een alternatief voor verhitting van voedingsmiddelen.
Voordeel van de methode is dat hij minder energie kost en de voeding zijn oorspronkelijke smaak behoudt. Maar de methode is nog erg duur en gebruik ervan vergt productontwikkeling en aangepaste verpakking.
Deze week heeft TOP BV samen met sapproducent Juicy-Line in Ochten de subsidie binnengehaald. Juicy-Line wil haar verse vruchtensappen langer houdbaar maken. Het apparaat kan zo’n 250 liter sap per uur behandelen onder hoge druk. Naast het Ochtense bedrijf moeten ook andere voedingsbedrijven gebruik gaan maken van de proeffaciliteit.
De techniek wordt al gebruikt om bederf van vlees te voorkomen, maar voor complexe producten als kant-en-klaarmaaltijden is nog veel onderzoek nodig. ‘De kunst is om alle bestanddelen van de maaltijd voor de behandeling halfgaar te maken en verpakking te ontwikkelen die bestand is tegen hoge druk’, zegt Bert Tournois, directeur van TOP BV. Ook het vruchtensap van Juicy-Line heeft een iets andere verpakking nodig bij deze behandeling. We werken samen met AFSG en het MKB om hogedrukconservering in praktijk te brengen.’
Tournois, voormalig directeur bij AFSG, heeft inmiddels twintig mensen in dienst. ‘We bestaan nu drie jaar, we verdubbelen elk half jaar het aantal personeelsleden.’ De toekenning van Mibiton betreft een investering die het kennisbedrijfje en de sapproducent later moeten terugbetalen.

Re:acties 1

 • Rob V

  Beste,

  het staat eigenlijk al in de titel. Maar ik zou er toch graag op reageren. Met HPP blijft de smaak gegarandeerd, maar alle levende aspecten van vers sap verdwijnen. Eigenlijk blijft er een lege huls over, die goed smaakt, maar totaal geen gezondheidsbevorderende effecten heeft (zoals bij sap wel verwacht zou worden).

  het is typerend dat de Ur Wageningen niet bezig is met het ontwikkelen van gezond en verantwoord voedsel, maar enkel met het commercialiseren van bedrijfsprocessen.

  Ik ontvang graag een reactie, waarin u weerlegt dat HPP de gezonde levende stoffen van sap behoudt.

  Reageer
  • Marjolein van der Glas, Food & Biobased Research

   Aan HPP hebben we in het verleden veel gewerkt. In het EU project NovelQ hebben we aangetoond dat de nutritionele waarde van HPP behandelde sappen niet anders is dan onbehandelde sappen.

   Zie: http://www.newfoodmagazine.com/category/new-food-magazine/past-issues/issue-5-2010/

   Overigens is onze aandacht nu verlegd naar sterilisatie onder hoge druk (pressure assisted thermal sterilisation).


Re:ageer