Nieuws - 1 september 2009

Half miljoen voor houdbare voeding

Het Wageningse kennisbedrijf TOP BV ontvangt een half miljoen van subsidiefonds Mibiton voor een apparaat om voedingsmiddelen onder hoge druk te behandelen. Daardoor is voeding langer houdbaar met behoud van de smaak.

TOP BV probeert kennis van AFSG over hogedrukbehandeling op de markt te brengen. High Pressure Processing is het onder hoge druk behandelen van voedingsmiddelen om ze langer houdbaar te maken. Dit is een alternatief voor verhitting van voedingsmiddelen.
Voordeel van de methode is dat hij minder energie kost en de voeding zijn oorspronkelijke smaak behoudt. Maar de methode is nog erg duur en gebruik ervan vergt productontwikkeling en aangepaste verpakking.
Deze week heeft TOP BV samen met sapproducent Juicy-Line in Ochten de subsidie binnengehaald. Juicy-Line wil haar verse vruchtensappen langer houdbaar maken. Het apparaat kan zo’n 250 liter sap per uur behandelen onder hoge druk. Naast het Ochtense bedrijf moeten ook andere voedingsbedrijven gebruik gaan maken van de proeffaciliteit.
De techniek wordt al gebruikt om bederf van vlees te voorkomen, maar voor complexe producten als kant-en-klaarmaaltijden is nog veel onderzoek nodig. ‘De kunst is om alle bestanddelen van de maaltijd voor de behandeling halfgaar te maken en verpakking te ontwikkelen die bestand is tegen hoge druk’, zegt Bert Tournois, directeur van TOP BV. Ook het vruchtensap van Juicy-Line heeft een iets andere verpakking nodig bij deze behandeling. We werken samen met AFSG en het MKB om hogedrukconservering in praktijk te brengen.’
Tournois, voormalig directeur bij AFSG, heeft inmiddels twintig mensen in dienst. ‘We bestaan nu drie jaar, we verdubbelen elk half jaar het aantal personeelsleden.’ De toekenning van Mibiton betreft een investering die het kennisbedrijfje en de sapproducent later moeten terugbetalen.