Nieuws - 15 februari 2007

Hagelnet maakt Elstar groter

Appelbomen van het ras Elstar die onder hagelnetten worden geteeld, leveren meer en grotere vruchten. Dat concluderen onderzoekers van PPO Fruit na drie seizoenen experimenteren met witte hagelnetten op drie fruitbedrijven in Zuid-Limburg.

396_nieuws.jpg
‘Het is echter te kort door de bocht om te stellen dat hagelnetten toepasbaar zijn voor alle appelrassen. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat het bij Jonagold bijvoorbeeld veel ongunstiger uitpakt’, zegt dr. Frank Maas van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Randwijk.
Veel Nederlandse fruittelers zijn dan ook huiverig om hagelnetten toe te passen. De drie onderzochte fruitbedrijven in Zuid-Limburg die in 2004 wel hagelnetten plaatsten, hadden eigenlijk geen keuze. ‘Ze zitten in een gebied met zo’n hoog hagelrisico dat ze de verzekeringspremies simpelweg niet meer kunnen opbrengen. Daarnaast is leveringszekerheid een steeds belangrijkere voorwaarde om als bedrijf te overleven.’
De telers kozen voor witte netten. Die veroorzaken een relatief laag lichtverlies: tien tot twaalf procent. Voor PPO was het een uitgelezen mogelijkheid om het effect van deze hagelnetten op groei en productie te onderzoeken. De geoogste vruchten werden beoordeeld op kleur, kwaliteit, hardheid en suiker-, zuur- en zetmeelgehalte.
Na drie seizoenen is het volgens Maas verantwoord om te concluderen dat je Elstar zonder noemenswaardig verlies van productie en kwaliteit kunt telen onder dit type hagelnet. De appels hadden aanvankelijk wel iets minder ‘blos’, maar door een andere manier van snoeien en een iets latere oogst kan het kleurverschil vrijwel helemaal worden voorkomen.
‘Het meest opmerkelijk is dat de vruchten onder de netten gemiddeld iets groter worden, terwijl Elstar juist bekend staat als een kleinvruchtig ras. Een flink deel van de vruchten heeft normaal voor de markt een te kleine maat en levert dan minder geld op.’
PPO wil het gebruik van hagelnetten nu ook gaan onderzoeken op bedrijven die nieuwe rassen als Rubens en Jumani telen.