Student - 18 juni 2009

HOMO’S WAGENINGEN KUNNEN WEER FEESTEN

De Homogroep Wageningen komt met een nieuw initiatief voor jonge homoseksuelen uit Wageningen en omstreken. De jongerentak, die shOUT gaat heten, gaat maandelijks feesten organiseren.

Vijf jaar na het doodbloeden van het vergelijkbare initiatief Jip & Janneke begint de nieuwe generatie holebi’s met goede moed aan een nieuwe start. Studenten zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Oude Homogroep-feesten werden te weinig door studenten bezocht. Daar moet verandering in komen, vindt bestuurslid Roelof Heerdink. ‘Er is absoluut draagvlak voor’, zegt Heerdink. ‘Eén op de tien mensen schijnt homoseksuele gevoelens te hebben. Als we een deel van die vijfhonderd studenten kunnen bereiken, worden onze feesten een succes.’
Ook het wegvallen van jongerenvereniging Unitas biedt hoop. De jongerenvereniging stond erom bekend ‘open-minded’ en homotolerant te zijn. ‘Daar gingen toch de meeste gays naartoe’, aldus Heerdink. Vorige week is uit een zestal namen – waaronder Youpi, Pink Pepper en clubQ – de naam shOUT gekozen. Met shOUT probeert de homogroep laagdrempelige, heterovriendelijke feesten te gaan bieden. Na de openingsparty ‘First Date’ zal er tijdens de AID een ‘Am I Gay-party’ zijn voor de aankomende studenten. De feesten worden opgeleukt door een professionele dj en film of cabaret vooraf.
Er is bij shOUT ook ruimte voor internationale studenten die in hun land van herkomst geen uiting kunnen geven aan hun homoseksualiteit. ‘Maar we richten ons vooral op de leuke kant en niet de problematische kant’, aldus Heerdink.