Nieuws - 23 april 2009

HOGER MANAGEMENT

Ik zit tegenwoordig ook in het management. Een nieuwe uitdaging, helemaal te gek. Er gaat echt een wereld voor je open. Als je eenmaal in het circuit zit dan word je overspoeld met e-mails en folders voor managementboeken, tijdschriften, cursussen en persoonlijke coaching op maat. Duizend-en-één mogelijkheden om managementcapaciteiten optimaal te ontwikkelen en jezelf ten volle te ontplooien. En niet alleen jezelf, maar natuurlijk ook je mensen.
In mijn geval zijn ‘mijn mensen’ mijn hond. Een echte jachthond. ‘In potentie een harde werker maar heeft veel beweging en aansturing nodig’, staat er in de rasbeschrijving. Bepaald geen makkie dus. Een extra complicatie is dat mijn jachthond is gehuisvest in ons kleine rijtjeshuis met een druk gezin, een kat, een parkiet, een hok vol hele leuke konijntjes en enkele paartjes handtamme witte sierduiven die vredelievend en naïef losvliegen in de idyllische achtertuin. Voor de optimale ontplooiing van mijn geboren jager schiet Martin Gaus dus echt tekort en moet er hoger management gevoerd worden.
Voor het voeren van dit hoger management leer ik veel van alle managers op mijn werk. Weliswaar zijn de managers bij Wageningen UR niet altijd goed zichtbaar, zoals in de vorige Resource werd bericht, toch zorgen ze er wel voor dat ik als onderzoeker niet mijn eigen droomonderzoek najaag, maar dat ik marktgericht werk. Het gaat er niet om wat ik wil, maar wat de klant wil.
Dus als mijn geestdriftig kwispelende medewerker weer met zijn tong ver uit de bek voor het konijnenhok staat te kwijlen, dan kijk ik als een echte manager schier onzichtbaar mee op de achtergrond. Ik ben de baas. En hij is braaf, zolang ie Flappie’s vriendje is, tenminste. Dat moet immers zijn nieuwe intrinsieke marktgerichte motivatie zijn. Peuter dat maar eens aan zijn primitieve verstand. Dat is hard werken voor een jachthond. En voor mij als manager. ‘Af! En niet happen naar de baas.’