Nieuws - 19 maart 2009

HET GROENE GEVOEL

Het is geen gemakkelijke tijd. Dat zal niemand zijn ontgaan. Aan de crisis lijkt maar geen eind te komen, vliegtuigtechniek blijkt toch niet onfeilbaar en in elk gebouw kan maar zo een malloot met een geweer verschijnen en de hele boel overhoop knallen. Gelukkig wordt elke maand het salaris nog bijgeboekt. Maar ook dat staat nergens veilig en bovendien moet het nu zuur verdiend worden. We worden nogal belemmerd door werkdruk en bureaucratie, zoals uit een recente medewerkermonitor van Wageningen UR bleek.
Om al dit leed te ontvluchten bezoek ik regelmatig tuincentra en andere groene warenhuizen. Zeker nu het nieuwe tuinseizoen weer begint. Met treffende slogans als ‘beleef het buitenleven’ en ‘liefde voor groen’ laat ik me graag weerloos meevoeren in de wondere liefdevolle wereld van het groen. Zelf je eigen aardappels verbouwen, zonnebloemen die tot aan de hemel groeien, exotische fuchsia’s, feestelijke Turkse mutsen en heerlijke bramen voor huisgemaakte jam. En dat alles natuurlijk onbespoten. Puur natuur.
En alsof dat nog niet genoeg is: Japanse koikarpers, handige pond protectors, idyllische Scandinavische tuinhuisjes en een kant-en-klaar mosvrij gazon om heerlijk op weg te dromen. Flora en fauna waar Darwin en andere natuurvorsers enkele generaties geleden jarenlang de hele wereld voor over moesten varen, staan anno 2009 op de schappen binnen handbereik. Haal de natuur in huis. Het past allemaal maar weer net in de kofferbak.
Helaas is er thuis weer de realiteit. Ons rijtjeshuis heeft weinig grond en we hebben niet eens een vijver. Dat vergeet je wel eens even in die wondergroene wereld. Gelukkig kun je de pootaardappels ook meteen opeten. De exotische zaden vinden altijd een bestemming bij dankbare familie en vrienden. En de koikarpers, die laat ik maar los in de plaatselijke gemeentevijver. Ze zijn niet te eten, bleek vorig jaar. Mijn zuur verdiende geld is, net als dat van vele anderen, verdwenen als sneeuw voor de zon, maar ik heb er een fijne middag voor gehad: een heerlijk groen gevoel.