Student - 13 november 2008

HARDE KNIP VALT BEST MEE

Studenten die bang zijn dat invoering van de harde knip ze handenvol geld gaat kosten, maken zich nodeloos zorgen. Zo duur hoeft een paar maanden studievertraging niet te zijn.

Zo hoeft iemand die niet voor de zomer afstudeert maar bijvoorbeeld in december, alleen collegegeld te betalen voor de maanden dat hij stond ingeschreven. Voor de rest van het collegejaar krijgt hij zijn geld terug.
Bij studiefinanciering geldt een vergelijkbare regel: wie na drieënhalf jaar studeren klaar is met zijn bachelor, heeft afhankelijk van de master die hij kiest nog minimaal een half jaar en maximaal anderhalf jaar studiefinanciering tegoed. Wanneer je precies aan de masteropleiding begint doet er niet toe, op voorwaarde dat de volledige studie in tien jaar tijd wordt afgerond. Een ‘bachelorbreak’ hoeft kortom geen extra collegegeld of studiefinanciering te kosten.
En je kan zelfs van de nood een deugd maken. Studenten die bijvoorbeeld twee maanden langer over hun bachelor doen en dus maximaal tien maanden in de wacht worden gezet, kunnen de tijd benutten door te werken of te reizen.
Overigens is het de vraag of het wachten echt zo lang duurt: Plasterk verwacht van de universiteiten dat ze de masteropleiding op meer momenten laten starten.