Nieuws - 30 mei 2012

Gulden terug!

De bladeren van de Victoria amazonica zijn sterk genoeg om een peuter te dragen. Wel een beetje jammer dus dat de reuzenlelie in de Leidse Hortus Botanicus ieder jaar kleinere bladeren kreeg. Wat bleek: de plant had last van het ijzer uit de euromuntjes die bezoekers in het water gooien. Een probleem waar de gulden destijds geen last van had. Kom er maar in Geert.

Regelmaat
Voortdurend patatjes oorlog eten en toch niet dik worden? Een kwestie van timing, blijkt uit onderzoek van het La Jolla Instituut in Californi├ź. Onderzoekers vergeleken muizen die alleen op gezette tijden mogen eten met muizen die voortdurend toegang hebben tot (dezelfde hoeveelheid) eten. Zelfs op een menu van louter vet komen de ontbijt-lunch-diner-muizen nauwelijks aan. Sterker nog, ze zijn zelfs gezonder. De proef wordt nu herhaald met mensen.
Hornikx
Vruchtbaarheidsonderzoeker Zaadstra, Epidemioloog Oude Griep en een communicatiewetenschapper die Hornikx heet,. Het zijn voorbeelden van toepasselijke achternamen van wetenschappers die zijn verzameld op toepasselijkeachternamen.blogspot.com. Met deze week een interview met de Wageningse Landbouwkundige Anton Haverkort. Hij is trots op zijn achternaam: 'Mijn voorouders waren de eerste supermoderne boeren die de kortstrorassen hebben geïntroduceerd.'
Piennolo
Binnenkort ligt Beatrix aan te bakken in menig studentenoven. De majesteit heeft namelijk een eigen pizza gekregen. Ze is een van de zeven gelukkige royals die tijdens de wereldpizzadagen een eigen schijf kregen. Naar verluidt houdt onze koningin erg van pizza. Haar variant bevat de exclusieve trostomaatjes 'Piennolo del Vesuvio', met een bijzondere bitterzoete smaak. Nomnom.