Nieuws - 1 januari 1970

Grote verscheidenheid aan onderzoek

Nadat twee jaar geleden in Montpellier een Europese PhD-workshop voor sociale wetenschappers was gehouden, was dit jaar Wageningen Universiteit de gastvrouw van dit evenement. Tachtig jonge sociale wetenschappers die zich bezighouden met voedsel, landbouw, milieu en ontwikkeling, presenteerden donderdag 22 en vrijdag 23 september een grote diversiteit aan studies.

Promovendi uit veertien Europese landen kwamen bij elkaar in het WICC. De Europese PhD-workshop werd onder andere door de Mansholt onderzoeksschool georganiseerd, die haar jaarlijkse PhD-dag integreerde in deze conferentie. De verscheidenheid was groot. Marktkundig onderzoek over de consumentenkeuzes rondom voedselveiligheid werd gepresenteerd, maar ook veel ontwikkelingsgericht onderzoek, zoals onderzoek naar de bestaanszekerheid van Rwandese huishoudens, besluitvorming over microkrediet in Ethiopiƫ of obesitas in Vietnam. Of beleidsstudies naar de gevolgen van de toetreding van Turkije en Roemeniƫ tot de EU. En tal van studies naar Europees landbouwbeleid en plattelandsbeleid.
Die diversiteit beviel ir. Timon van den Heuvel, een van de zestig promovendi die eigen werk presenteerde op de conferentie. Van den Heuvel is derdejaars PhD-student bij de leerstoelgroep Marktkunde en consumentengedrag, en zegt veel geleerd te hebben van de presentaties van anderen. Niet alleen inhoudelijk, maar ook over de manier van presenteren van onderzoek. Hijzelf presenteerde zijn lopend onderzoek naar de manier waarop consumenten tomaten beoordelen. Het blijkt dat consumenten niet alleen verifieerbare aspecten van de tomaat meenemen in hun beoordeling, maar ook eigenschappen die door hen niet te controleren zijn, zoals de natuurlijkheid, de gezondheid of de veiligheid van de tomaat. Als consumenten een tomaat zien, dan denken ze ook te weten of die tomaat veilig en gezond is.
Dr. Alison Burrell van de leerstoelgroep Algemene Agrarische Economie en Plattelandsbeleid, een van de organisatoren van de PhD-workshop, zegt dat het enthousiasme van de onderzoekers groot was. Niet alleen jongeren, ook belangrijke senior-onderzoekers uit de VS, Canada en Europa waren in Wageningen te gast. Zij waren uitgenodigd als discussianten bij de presentaties van promovendi. JT