Student - 24 januari 2018

Grote kamernood onder Nederlandse studenten in Wageningen

tekst:
Albert Sikkema
7

Heel weinig Nederlandse studenten kunnen dit studiejaar een kamer huren bij Idealis. Dat stelt Ingrid Hijman, hoofd Student Service Centre.

©Marte Hofsteenge

Het afgelopen halfjaar kwamen er vrijwel geen kamers vrij bij Idealis en de komende maanden reserveert de studentenhuisvester alle vrijkomende kamers al voor internationale studenten die komen studeren in september.

De internationale studenten hebben een soort van kamergarantie. De universiteit reserveert komend studiejaar weer duizend kamers bij Idealis voor hen. Daardoor kan Idealis voorlopig vrijwel geen kamers aanbieden aan huidige en aankomende studenten uit Nederland. Om de druk een beetje van de ketel te halen, verhuurt Idealis de gereserveerde kamers voor internationale studenten de komende maanden wel tijdelijk aan Nederlandse studenten.

Idealis had deze tijdelijke studentenhuisvesting op Kortenoord al eind 2017 willen openen, maar de gemeente wilde de bezwaarprocedure niet verkorten.
Idealis had deze tijdelijke studentenhuisvesting op Kortenoord al eind 2017 willen openen, maar de gemeente wilde de bezwaarprocedure niet verkorten.

Tijdelijk
De kamerkrapte was voorzien door de universiteit en Idealis. Daarom wilde de laatste snel tijdelijke huisvesting bouwen op Kortenoord. Maar de gemeente Wageningen frustreerde deze aanpak door een langdurige bezwaarprocedure in te stellen. Als de nieuwe huisvesting van Idealis op het Diedenoort-terrein en Kortenoord eind 2018 of begin 2019 wordt opgeleverd, is de grootste kamernood voorbij, denkt Hijman. ‘Het is een tijdelijk probleem.’

Noodhuisvesting
Maar wel een groot probleem voor honderden studenten die een kamer in Wageningen willen hebben en nu vaak langdurig op en neer moeten reizen vanuit thuis. Daarom zoeken de universiteit en Idealis naar noodhuisvesting die op korte termijn beschikbaar is. ‘Idealis doet zijn best, maar we hebben nog geen concrete opties’, zegt Hijman.

Kleine kans
Idealis gaat haar streven om alle actief kamerzoekenden voor 1 mei onder dak te hebben, dan ook niet halen, stelt woordvoerder Hellen Albers van Idealis. ‘We vinden het heel vervelend dat we Nederlandse studenten nee moeten verkopen, maar we kunnen niet anders.’ Dit jaar zijn er meer Nederlandse kamerzoekers bij Idealis dan vorig jaar.

Idealis verwijst aankomende eerstejaars al door naar andere kameraanbieders, zoals DUWO en particulieren. Albers: ‘De kans is klein dat de nieuwe eerstejaars bij aanvang van het collegejaar via ons aan een kamer komen.’

Re:acties 7

 • Connect Wageningen

  Stem daarom Connect Wageningen op 21 maart, zodat de gemeente actief gaat meedenken.
  In plaats van tegenwerken.
  Ook de regel dat maar 5% van de straat gebruikt mag worden voor studentenkamers vinden wij absurd.

  Wij kunnen niet bepalen hoeveel studenten de universiteit aantrekt, maar wel dat de mensen die hier studeren gewoon een kamer krijgen.

  Reageer
  • SP Wageningen

   ...of stem op de andere partijen die zich ook voor huisvesting inzetten, maar dan voor iedereen, want in Wageningen is een groot tekort aan ALLE huisvesting en niet alleen studenten. Zoals de SP bijvoorbeeld :)

 • Rich

  voorspelbaar dit probleem
  idealis en wageningen heeft jaren lang liggen slapen en niets gedaan.

  De Uni straalt toch groen uit .........


  Reageer
 • Student

  Er wordt tegenwoordig meer Duits gesproken dan Nederlands op deze universiteit en dat wordt dan verkocht onder de mom van internationalisering.

  Het hele systeem moet op de schop, zodat er aan deze expansiedrift een einde komt. Het belang van de Nederlandse student moet weer voorop komen te staan!

  Reageer
 • Giel

  Leuk zon universiteit die alleen aan het geld denkt. Ik zou als startende student een andere plaats overwegen voor mijn studie.

  Reageer
 • Student

  Ik begrijp dat buitenlandse studenten niet elke dag op en neer naar huis kunnen reizen, maar ook in Nederland zijn er plaatsen van waar je niet op en neer kunt. Dit worden er ook zeker meer met het nieuwe rooster van 2018/19 (8.20h beginnen, 19.00h klaar). Misschien moet de wur eens gaan denken aan een maximum op het aantal studenten per opleiding..

  Reageer
 • student

  Dit is toch belachelijk. Stop eens met groeien totdat de unie zijn zaken op orde heeft.

  Reageer

Re:ageer