Nieuws - 24 januari 2018

Grote kamernood onder Nederlandse studenten in Wageningen

tekst:
Albert Sikkema

Heel weinig Nederlandse studenten kunnen dit studiejaar een kamer huren bij Idealis. Dat stelt Ingrid Hijman, hoofd Student Service Centre.

©Marte Hofsteenge

Het afgelopen halfjaar kwamen er vrijwel geen kamers vrij bij Idealis en de komende maanden reserveert de studentenhuisvester alle vrijkomende kamers al voor internationale studenten die komen studeren in september.

De internationale studenten hebben een soort van kamergarantie. De universiteit reserveert komend studiejaar weer duizend kamers bij Idealis voor hen. Daardoor kan Idealis voorlopig vrijwel geen kamers aanbieden aan huidige en aankomende studenten uit Nederland. Om de druk een beetje van de ketel te halen, verhuurt Idealis de gereserveerde kamers voor internationale studenten de komende maanden wel tijdelijk aan Nederlandse studenten.

Idealis had deze tijdelijke studentenhuisvesting op Kortenoord al eind 2017 willen openen, maar de gemeente wilde de bezwaarprocedure niet verkorten.
Idealis had deze tijdelijke studentenhuisvesting op Kortenoord al eind 2017 willen openen, maar de gemeente wilde de bezwaarprocedure niet verkorten.

Tijdelijk
De kamerkrapte was voorzien door de universiteit en Idealis. Daarom wilde de laatste snel tijdelijke huisvesting bouwen op Kortenoord. Maar de gemeente Wageningen frustreerde deze aanpak door een langdurige bezwaarprocedure in te stellen. Als de nieuwe huisvesting van Idealis op het Diedenoort-terrein en Kortenoord eind 2018 of begin 2019 wordt opgeleverd, is de grootste kamernood voorbij, denkt Hijman. ‘Het is een tijdelijk probleem.’

Noodhuisvesting
Maar wel een groot probleem voor honderden studenten die een kamer in Wageningen willen hebben en nu vaak langdurig op en neer moeten reizen vanuit thuis. Daarom zoeken de universiteit en Idealis naar noodhuisvesting die op korte termijn beschikbaar is. ‘Idealis doet zijn best, maar we hebben nog geen concrete opties’, zegt Hijman.

Kleine kans
Idealis gaat haar streven om alle actief kamerzoekenden voor 1 mei onder dak te hebben, dan ook niet halen, stelt woordvoerder Hellen Albers van Idealis. ‘We vinden het heel vervelend dat we Nederlandse studenten nee moeten verkopen, maar we kunnen niet anders.’ Dit jaar zijn er meer Nederlandse kamerzoekers bij Idealis dan vorig jaar.

Idealis verwijst aankomende eerstejaars al door naar andere kameraanbieders, zoals DUWO en particulieren. Albers: ‘De kans is klein dat de nieuwe eerstejaars bij aanvang van het collegejaar via ons aan een kamer komen.’