Nieuws - 28 september 2006

Grote belangstelling voor insectenfestival

Afgelopen week bezochten zeker twintigduizend mensen het festival City of Insects in Wageningen. Daarnaast kreeg vooral de recordpoging insecten eten een overweldigende media-aandacht. Tot in China en Brazilië konden tv-kijkers zien en horen dat in Wageningen 1747 mensen het aandurfden een portie meelwormen op te eten.

Initiatiefnemer en hoogleraar Entomologie prof. Marcel Dicke is overweldigd door de enorme belangstelling en de vele enthousiaste reacties. ‘Vooraf was ik tevreden geweest met vijf- of tienduizend bezoekers. Dat het er meer dan twintigduizend zijn geworden is fantastisch. De vrees dat het alleen een Wagenings feestje zou worden is niet uitgekomen. Dankzij de aanwezigheid van tv-ploegen van onder meer Reuters, dat wereldwijd zo’n vierhonderd tv-kanalen bedient, krijgen we nu tot uit Brazilië meldingen dat ze een item over het insecten eten hebben gezien. Het toont aan dat je met kleine zespoters een groot publiek kunt bereiken’, aldus Dicke.
Op de maandag na het festival waren er met zoekrobot Google op de zoekterm ‘wereldrecord insecten eten’ al meer dan honderdduizend hits te vinden.
Het voor een breed publiek aantrekkelijk maken van wetenschappelijk onderzoek was een belangrijke doelstelling van de Academische Jaarprijs, die het Wageningse entomologieteam in juni won met het plan voor City of Insects. Volgens schattingen van de organisatie bezochten minstens vijftienduizend mensen zaterdag 23 september de slotdag van het festival, met tal van activiteiten op zestien locaties in Wageningen.
Aan het eind van de middag verzamelden zich zo’n vierduizend bezoekers op het Salverdaplein en wist de organisatoren 1747 mensen te bewegen om gelijktijdig een portie roergebakken meelwormen met knoflook op te eten. Tropisch entomoloog en propagandist insecten eten prof. Arnold van Huis at zelf ook een bakje leeg, maar plaatst het wereldrecord wel in perspectief. ‘Er is voor het hele festival 25 kilo insecten klaargemaakt, dat is een hoeveelheid waar ze in Afrika hun hand niet voor omdraaien.’
Marcel Dicke maakte het record op het podium bekend en werd door de ingehuurde presentator aangekondigd als ‘de ongekroonde keizer van de entomologie’ en ‘de man die alles weet van beestjes met meer dan acht poten’. Ook na het festival blijft er dus ruimte voor entomologisch zendingswerk.