Nieuws - 1 juli 2015

Groot net houdt suzuki-fruitvlieg buiten

tekst:
Albert Sikkema

Het praktijkcentrum voor fruitteeltonderzoek van Wageningen UR in Randwijk heeft zijn kersenboomgaard ingepakt in zeer fijn gaas. Zo hopen de onderzoekers de suzuki-fruitvlieg buiten te houden.

<foto: Guy Ackermans>

De suzuki-vlieg vormt sinds enkele jaren een grote plaag voor fruittelers en is vooral dol op kersen. Het insect legt veel eitjes in rijpende kersen, waardoor de hoeveelheid vliegjes explodeert. De suzuki-vlieg, die oorspronkelijk uit Azië komt, heeft de afgelopen winter goed overleefd, constateert onderzoeker Herman Helsen. Om de minuscule suzuki’s buiten te houden, heeft het praktijkcentrum netten om de kersenbomen gezet met een maaswijdte van minder dan een millimeter. Ook commerciële kersentelers hebben dit soort netten geplaatst tegen de fruitvlieg. Helsen is benieuwd hoe de kersen de komende tropische dagen doorkomen, omdat de fruitbomen nu minder licht en lucht krijgen door het dichte gaas.

suzuki%20fruitvlieg.jpg

Naast monitoring van de suzuki-vlieg doet het praktijkcentrum ook proeven met biologische bestrijdingsmiddelen en insecticiden om de fruitvliegjesplaag in te dammen. Helsen hoopt subtiele methoden te vinden om de voortplanting van het fruitvliegje te ontregelen.