Organisatie - 16 maart 2011

Groot geld voor ‘klein’ onderzoek

Wageningen Universiteit valt fors in de prijzen. De Universiteit krijgt tien miljoen euro voor verschillende projecten op het gebied van nanotechnologie.

microzeefje.jpg
Vrijwel alle Nederlandse universiteiten en meer dan 100 bedrijven concurreerden om een subsidiepot van 125 miljoen euro binnen het landelijk onderzoeksprogramma NanoNextNL, Met een kleine 10 miljoen euro aan subsidie voor innovatief en toepasbaar onderzoek op nano- en microschaal is Wageningen, op Twente na, de grootste ontvanger van subsidie uit dit FES programma. Samen met bijdragen van het bedrijfsleven krijgt de universiteit ruim 11 miljoen euro en vult dit zelf aan tot een kleine twintig miljoen euro.
Grote winnaar
Volgens hoogleraar organische chemie HanZuilhof heeft Wageningen over de hele breedte gescoord: 'We doen met fundamenteel en toepasbaar onderzoek mee aan zeven van de tien onderzoeksthema's. Alle zes kenniseenheden hebben een deel van de subsidie bemachtigd, inclusief de Social Sciences groep.' AFSG is de grote winnaar en haalde twee derde van de toegekende subsidie binnen.

Ziekteverwekkers
Wageningen zal zich vooral profileren met onderzoek op het gebied van voeding. Zuilhof coördineert zelf het programma bio-sensing, waarin onderzocht wordt hoe je snel en specifiek bacteriën en andere microbiota kunt detecteren. 'We willen minuscule plaatjes, microzeefjes, coaten met suikers. Diverse microbiota vinden verschillende suikers lekker en hechten daar selectief aan', legt Zuilhof uit. 'Hierdoor kun je met verschillende suikercoatings specifiek en razendsnel allerlei soorten bacteriën, inclusief ziekteverwekkers, aantonen.' Nu kost die detectie nog veel tijd omdat je bacteriën moet kweken op agar platen.
'Ik denk dat het breed toepassen van de principes van dit soort technologieën in de medische sector veelbelovend zijn', stelt de hoogleraar optimistisch. 'Allerlei analyses die nu nog in het ziekenhuis moeten gebeuren kun je wellicht binnen tien jaar thuis of bij de huisarts laten doen. Dat levert een forse kostenbesparing op.'