Nieuws - 7 oktober 2009

Grondboorfanaten, bier en braadworst

Een recordaantal van 350 studenten deed mee aan de studentenkampioenschappen grondboren op dinsdagavond 6 oktober in Wageningen. Het festijn stond in het teken van ‘Bier und Bratwurst’.

grondboren.jpg
Duitse vlaggetjes wapperen in de wind. De organisatoren, jongens in lederhozen en meisjes met rode rokjes en diepe decolletés, zijn druk in de weer om de 350 grondboorfanaten te voorzien van bier, jägermeister en braadworst. De regen tikt op het tentzeil waaronder de atleten bijeengepropt staan te kletsen. Op de achtergrond speelt het liedje ‘Anton aus Tirol'.
Oerkreten
De bijna twee meter grote aanvoerder van het team ‘booooooooooring Larenstein', dat vorig jaar de Gouden Grondboor won, staat met een trotse blik in zijn ogen de start van de eerste boring af te wachten. Een klein kereltje van het team ‘paal van staal' komt naar hem toegelopen en zegt: ‘Dit jaar winnen wij!' De reus doet een stapje naar voren en zegt terwijl hij lachend op het mannetje neerkijkt: ‘Ik maak je dood.'
Dan is het zover, de voorrondes beginnen. Op verschillende veldjes strijden telkens twee teams tegen elkaar. Als het fluitsignaal klinkt rammen de boorders hun metalen lans de vochtige kleigrond in. De gladiatoren worden met oerkreten aangemoedigd door hun teamgenoten.
Gouden grondboor
Uiteindelijk neemt ‘LustrumCie 2009' het in de finale op tegen ‘the Gravediggers'. ‘LustrumCie' is het team van studievereniging Pyrus, die dit jaar haar vierde lustrum viert. Vlak voor de start van de finale begint het plots harder te regenen. De spanning is te snijden. Een cirkel van fans vormt zich rond de boorders en roept: ‘LustrumCie! LustrumCie!' Het fluitsignaal klinkt en ‘LustrumCie' boort de tegenstanders genadeloos de grond in.
Docent en bodemdeskundige Gert Peek reikt de Gouden Grondboor uit aan de nieuwe kampioenen, die redelijk aangeschoten lijken te zijn en uit volle borst ‘We are the champions' zingen. Peek sluit het kampioenschap af met de woorden: ‘Nu nog lekker bier drinken bij het feest in de International Club, maar morgenvroeg wel weer naar college!' / Christoph Janzing