Nieuws - 15 februari 2001

Grondbedekker houdt onkruid tegen

Grondbedekker houdt onkruid tegen

De perspectieven voor het nieuwe middel Asolfil tegen onkruid zijn goed. Dat brachten uitgebreide testen van Plant Research International en het Praktijkonderzoek aan het licht. Dr. Bert Lotz, die vanuit Plant Research International het onderzoek heeft geleid, staat borg voor de kwaliteit van het onderzoek. Het bedrijf Asolfil brengt 15 februari de resultaten naar buiten.

Asolfil voorkomt dat het onkruid opkomt. Het wordt vloeibaar op de grond aangebracht na opkomst van het gewas. Vervolgens ontstaat een laag die het licht tegenhoudt. Water en lucht gaan er wel doorheen. De laag houdt ??n groeiseizoen stand, waarna hij volledig door de bodem wordt opgenomen. Er zijn geen aanwijzingen dat het bodemleven wordt be?nvloed. Wel gaat de bodemtemperatuur iets omhoog. Lotz voorziet goede mogelijkheden voor het middel in de rij planten. Hier is namelijk de bestrijding van onkruid op een mechanische manier het lastigst.

De onderzoeker is enthousiast over het middel. Wel heeft hij gemerkt dat zulk soort commercieel onderzoek 'op het scherpst van de snede' plaatsvindt. "Je wil absoluut niet inboeten op de kwaliteit van het werk. Maar je moet wel gericht meedenken aan marktontwikkeling en perspectieven. Dat is iets anders dan programma-onderzoek voor LNV." Wat Lotz betreft is de combinatie geslaagd. | L.N.