Nieuws - 7 januari 2016

Groeten uit Venda Nova

tekst:
Roelof Kleis

Op zoek naar een actieve vakantie? Probeer Valcea eens in Roemenië. Of Venda Nova in Portugal. Beide voldoen het best aan de wensen van de gemiddelde Nederlander.

Dat weten we dankzij de website myplacetobe.eu van Alterra. Beide plaatsen rollen uit de computer na analyse van de vakantiewensen van ruim 4200 bezoekers. Ruim driekwart van hen is Nederlands. Myplacetobe is de Europese pendant van het louter op Nederland gerichte site daarmoetikzijn.nl. dat al langer op de markt is.

Initiator Martin Goossen startte de Europese site vijf jaar geleden. Bezoekers kunnen op de site een wensenlijst invullen van hoe hun favoriete vakantieplek eruit moet zien. Moeten er bergen zijn of juist strand? Wil je wandelen in de natuur of juist veel cultuur opsnuiven? Moet het warm zijn of niet? Etcetra. Op de site rolt er dan een individueel advies uit de bus.

Al die data samen leveren ook een gemiddeld populairste vakantiebestemming op. Voor actieve vakantiegangers zijn dat het Roemeense Valcea en het Portugese Venda Nova. Plaatsen waar waarschijnlijk niemand ooit heeft gehoord, erkent Goossen. Maar de data liegen niet. ‘Deze twee gebieden komen op basis van alle wensen uit de bus.’ Dat wil zeggen: ze komen er het dichtste bij. ‘Beide scoren geen honderd procent’, erkent Goossen. ‘Het ideale landschap bestaat niet.’

Alterra is overigens geen reisbureau. Het nut van sites als myplacetobe en daarmoetikzijn zit ‘m in het vergaren van data. Beide sites leveren de onderzoekers een enorme berg gegevens op over toerisme, recreatie en landschapsvoorkeuren. Goossen doet daar zijn voordeel mee in zijn onderzoek. Het is dan ook niet toevallig dat hij zijn resultaten nu naar buiten brengt. In
januari plannen veel mensen hun vakantie.