Nieuws - 16 januari 2014

Groentepakket op de campus

tekst:
Nicolette Meerstadt

Sinds kort kun je pakketten biologische producten ophalen op de campus. Zorgboerderij de Hoge Born levert bestellingen van haar webshop af in Forum of het Restaurant van de Toekomst.

De groenten die de Hoge Born levert zijn wel heel lokaal geproduceerd; minder dan een kilometer van Forum af. Bestellingen uit de webshop worden op dinsdag afgeleverd bij het Restaurant van de Toekomst en op donderdag bij het Grand Café in Forum. Behalve groente en fruit zijn er ook andere biologische producten te koop.

‘Veel campusbewoners maken al een stop bij onze winkel om verse groenten te kopen’ vertelt Hans Janssen van de Hoge Born. ‘Nu hoeven ze zich niet meer te haasten om voor sluitingstijd langs te komen.’

De voormalige proefboerderij heeft nauwe banden met Wageningen UR. Natuurlijk door de nabijheid, maar er is ook onderzoek gedaan naar de combinatie van zorg en landbouw. En verschillende vakgroepen laten hun studenten zien hoe ziektes en plagen er in het echt uitzien.

Het nieuwe initiatief om producten af te leveren komt ook uit een onderzoek voort. Het idee is ontstaan in 2008 toen een groep VHL-studenten een onderzoeksproject startten. Ze wilden streekproducten lokaal leveren. Destijds kregen 15 proefpersonen twee maanden lang wekelijks een pakket. ‘Eigenlijk vonden alle deelnemers het jammer toen het ophield,' aldus Janssen. ‘Maar het was toen nog te veel voor ons. Het is belangrijk dat het werk voor de mensen in de winkel niet te stressvol is. Daarom doen we dit soort projecten stapje voor stapje. Nu zijn we zover.’

De Hoge Born levert al een tijd groenten aan campuscateraar Cormet, pompoenen bijvoorbeeld. En sinds november krijgt het Restaurant van de Toekomst een wekelijks pakket verse waar, waar de kok creatief mee aan de slag gaat. Afgelopen week was de eerste particuliere campusbestelling een feit.